Smrt fašizmu: Dan kada je Beograd osvojio slobodu

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - I. Nedić

Na današnji dan, pre 72 godine, Beograd je odlobođen od fašista. Okupacija je trajala 1.287 dana. Kada se u noći između 19. i 20. oktobra 1944. godine sa vrha Palate "Albanija" zavijorila jugoslovenska zastava s crvenom zvezdom petokrakom, u vazduhu se osećalo da je Beograd oslobođen od fašizma.

OSLOBOĐENJE - Ova zgrada je bila jedan od poslednjih objekata pod opsadom nemačkih trupa. Borac Mladen Petrović se probio do vrha zgrade i tamo razvio zastavu Jugoslavije. Kada su njegovi saborci videli zastavu, upali su u objekat i proterali Nemce podseća Snežana Lazić, arhivista Arhiva grada Beograda.

Rano izjutra, sledećeg dana, oslobođene su Kalemegdanska tvrđava i Glavna železnička stanica, a neprijatelj se povlačio preko Save. Tada je jedan neočekivani posmatrač osujetio njihov pokušaj da sruše jedini preostali most u Beogradu - Stari železnički most.

- Miladin Zarić, učitelj jedne beogradske osnovne škole, primetio je da Nemci u begu preko tadašnjeg Savskog mosta postavljaju eksploziv. Kada su se trupe povukle preko mosta, on je ašovom presekao provodnik eksploziva i spasao ovaj objekat. Hrabri učitelj je zbog svoj podviga dobio odlikovanja Jugoslovenske i Sovjetske armije - objašnjava Lazić.

Usledile su dalje borbe koje su rezultirale konačnom predajom nemačkih trupa, a Beograd je konačno mogao da slavi pobedu i slobodu.

Prema različitim istorijskim izvorima, u borbama za Beograd poginulo je nešto manje od 3.000 boraca NOVJ i oko 1.000 crvenoarmejaca, dok je oko 14.500 vojnika ranjeno. Nemačke snage imale su oko 15.000 poginulih, među kojima obojica komandujućih generala, i oko 9.000 zarobljenih.

Borac Mladen Petrović se probio do vrha Palate "Albanija" i tamo razvio zastavu Jugoslavije.

Okupacija Beograda trajala je 1.287 dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.