Program proslave 20. oktobra

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ -

SLOBODA Povodom 20. oktobra, 72. godišnjice od oslobođenja Beograda, danas će u srpskoj prestonici biti organizovano nekoliko prigodnih manifestacija.

Tačno u podne kod Londona startovaće defile, a u pravcu ka Palati “Albanija” kretaće se borci koji su učestvovali u Beogradskoj operaciji, predstavnici vojske, policije i SUBNOR-a. Tenk i topovi biće postavljeni kod Palate “Albanija”, a na pet punktova duž trase defilea glumci će posetiocima da dočaraju scene borbi i atmosferu koja je vladala u Beogradu.

Oko 15 sati gradski i republički čelnici trebalo bi da otkriju ploče sa imenima ulica sovjetskih komandanata koji su predvodili jedinice Crvene armije u oslobađanju grada: dosadašnja Goce Delčeva biće preimenovana u Bulevar maršala Tolbuhina, a Pohorska u Ulicu generala Ždanova.

Sat kasnije, na platou ispred Skupštine grada, biće otvorena izložba na kojoj će se videti mnogobrojno oružje koje je korišćeno u akciji oslobađanja Beograda, kao i fotografije nastale pre 72 godine. Performans rekonstrukcije „Velike borbe” počinje u

16.30 sati ispred Starog dvora. Konačno, od 20 sati u Narodnom pozorištu biće održana svečana akademija.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.