Blizu smo večnog izvora čiste energije!

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

REVOLUCIJA - Zahvaljujući novom rekordu fuzijskog reaktora koji je ostvario tim američkih i britanskih naučnika, dobijanje gotovo beskonačne količine čiste energije moglo bi uskoro od mita da postane stvarnost.

Imitacijom fuzijskih procesa koji se dešavaju na Suncu u specijalno dizajniranim reaktorima, naučnici su uspeli da dobiju helijum, stvarajući tako čistu energiju koja bi jednog dana izbacila iz upotrebe fosilna goriva, piše "Dejli mejl".

Da bi se desile ovakve reakcije, potrebno je da se superzagrejani gas koji se nalazi u stanju plazme podvrgne velikom pritisku koji atome sabija i dovodi do njihove međusobne reakcije. Naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu i Fuzionog centra u Kembridžu uspeli su da postignu rekordni pritisak u reaktoru Alcktor-C Mod Tokamak, čak 15 odsto više od dosadašnjeg rekorda.

Temperatura od 35 miliona stepeni Celzijusovih, što je dvostruko više nego u Sunčevom jezgru, stvorena je zahvaljujući pritisku od 2,05 bara, što je ekvivalent pritisku na 10 metara ispod nivoa mora.

Ovi revolucionarni rezultati predstavljeni su na Konferenciji za fuzijsku energiju u Kjotou, koju je održala Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Rekordni pritisak postignut u reaktoru Tokamak

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.