Top IT zanimanja za 2017. godinu

Dok u Srbiji deluje nezamislivo da je do posla lako doći, u nekim industrijama ipak raste potražnja za stručnjacima. Prema rezultatima istraživanja CareerCast sajta za zapošljavanje, budućnost tržišta definitivno pripada IT profesijama.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Dok u Srbiji deluje nezamislivo da je do posla lako doći, u nekim industrijama ipak raste potražnja za stručnjacima. Web developer je jedna od tih profesija.

BUDUĆNOST - Uzimajući u obzir visinu plate i važnost određenog posla za kompaniju, zaključili su koji su to najtraženiji poslovi u ovoj godini i koji će, prema tendenciji rasta, biti među najbitnijima i u godinama koje slede.

Web developer

Web developeri koji rade u firmama u SAD su u 2016, kako piše portal BusinessInsider, u proseku zarađivali 5.424 dolara mesečno. Iako nije u pitanju najplaćeniji posao u industriji informacionih tehnologija, jedna stvar web developerima ide u prilog, a to je potražnja. U narednim godinama očekuje se još veći rast u broju otvorenih poslova za web developere, te se do 2024. godine predviđa porast do čak 27%.

Analitičar kompjuterskih sistema

Dokle god postoje softveri i kompjuteri, biće potreban stručnjak za rešavanje problema, koji se neminovno pojavljuju u funkcionisanju tehnologije. Baš zato je projektovani rast potražnje za pozicijom analitičara kompjuterskih sistema 21%. Analitičari su u proseku zarađivali oko 2.000 dolara više od web developera, navodi BusinessInsider.

Analitičar sa ekspertizom za bezbednost informacija

Kako se broj umreženih uređaja i poverljivih podataka povećava, raste i potreba za profesionalcima koji će ih osiguravati. Samim tim, ne začuđuje podatak da će se u narednih desetak godina potreba za ovim profilom povećati za 18%. Što se tiče zarade, eksperti za bezbednost informacija su u 2016. godini zarađivali više od 7.000 dolara.

Softverski inženjer

Ova ekspertiza je tražena svuda. Ovi profesionalci su u tekućoj godini prosečno zarađivali oko 100.000 dolara na godišnjem nivou, a do 2024. se procenjuje rast potražnje za softverskim inženjerima i do 17%.

Web developeri su u ovoj godini zarađivali u proseku 5.424

dolara mesečno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.