Čuveni „Ajfelov” most koga više nema

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - S. Surla

Najčuveniji most u Zrenjaninu je onaj koga više nema. Ajfelov most koji je opevan u pesmi “Četir’ konja debela” odavno više ne postoji, ali je Zrenjanin i danas po njemu poznat.

ZRENJANIN - Projektovan u studiju graditelja najčuvenijeg tornja na svetu Gistava Ajfela, po kojem je dobio nezvanično ime, a liven i kovan u čeličani u Rešici u Rumuniji početkom 20. veka, Veliki most neslavno je završio 1969. godine, sasečen i uklonjen da oslobodi mesto “modernom” nasledniku od armiranog betona.

Žal za legendarnom ćuprijom, međutim, nikad nije minuo, a većina Zrenjaninaca tvrdi da priča o staroj ćupriji nije legenda. Međitum, Dejan Bošnjak, učitelj u penziji i dobar poznavalac prošlosti grada na Begeju, ipak, tvrdi drugačije.

- Taj most nema veze sa Ajfelom, to je jedan od tipskih mostova rađenih u čeličani u Rešici u Rumuniji, a ni pesma “Četir’ konja debela” nije autentično zrenjaninska, niti se pevala ovde pre Drugog svetskog rata. Nastala je u Srbobranu, negdašnjem Sentomašu, čija ćuprija je bila uzana ko kutija. Dakle, ta pesma nije pevana ni u Bečkereku ni u Petrovgradu, već tek posle rata kada je naš grad postao Zrenjanin. Ni u jednoj pesmarici se ne pominje Bečkerečka ćuprija, već na Begeju ćuprija, o čemu imam i notni tekst i zapis Miše Šipoša, prvog profesora Srpske gimnazije ovde osnovane osnovane 1918. - kategoričan je Bošnjak koji ističe da je u Vojvodini jedino što je ostalo od Ajfela brana kod Bečeja.

Zrenjanin je poznat i po jedinstveniom mostu na suvom. Most je nasukan nakon što su mu pre

više od dve i po decenije gradski planeri i projektanti ukrali reku presecanjem Begeja i pretvaranjem u jezera. Pre nekoliko godina mostu je zabranjen pristup.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.