Trk na Sajam po knjige

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ -

Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, 61. međunarodni beogradski sajam knjiga, počeo je juče i trajaće do 30. oktobra pod sloganom “Knjige u ruke”. Na Sajmu će se predstaviti više od 450 direktnih izdavača, među kojima 40 inostranih.

ZNANJE - Ovogodišnja zemlja počasni gost je Iran, koja će u centralnom delu hale 2a predstaviti svoju viševekovnu kulturu i tradiciju, ali i savremenu književnost i nove naslove prevedene na srpski jezik. Fokus će biti i na dijalogu srpskih i iranskih pisaca, a u Beograd, kako su najavili predstavnici Iranskog kulturnog centra, dolazi grupa od 15 izdavača, sedam pisaca i 10 ilustratora.

Pisci u fokusu biće Zahar Prilepin (Rusija) i Erlend Lu (Norveška), a sa svojim srpskim čitaocima družiće se i Vil Firt, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Aleksandra Poter, Rumjana Ebert, Marketa Hejkalova, Jani Virk, Eugen Šuljkin...

Tribinski program Sajma biće posvećen 400. godišnjici od smrti Šekspira i Servantesa, 120. godišnjici pojave romana “Hajduk Stanko”, veku od smrti Petra Kočića, pa sve do sećanja na godišnjicu osnivanja Jasenovca, srpskom romanu u domaćem filmu, prevođenju južnoslovenskih književnosti i novim srpskim pesnikinjama.

Na Sajmu će biti postavljen i veći broj izložbi - o Servantesu, Šekspiru, Kočiću, Iranu, Jasenovcu, izložena dela Miloša Šobajića, zatim prva i raritetna izdanja Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Kočića...

Posebna pažnja biće posvećena predstavljanju dela umetnika mlađih od 30 godina. Školski dan je u četvrtak, 27. oktobra, porodični dani su 24. i 25. oktobar, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom ulaznicom po ceni od 600 dinara poseti manifestaciju.

Od 26. do 30. oktobra uporedo će biti održan Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava pod motom “Obrazovana Srbija - uspešna Srbija”, kao i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga “Media market”.

Pojedinačna ulaznica košta 250 dinara.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.