Revolucija: Prvi stambeni krediti s fiksnom kamatom

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - S. Gavrić

Građanima Srbije prvi put su ponuđeni stambeni krediti s fiksnom kamatom manjom od četiri odsto i na dug rok, a koji nisu vezani za euribor.

KROV - Pad kamatnih stopa, pa čak i fiksiranje rate kod stambenih kredita, biće sve učestalija pojava narednih godina i na tržištu Srbije, smatraju ekonomski analitičari.

Prvu takvu ponudu, u kojoj je fiksirana rata tokom celog perioda otplate od 20 godina, a da u njenoj strukturi nema uticaja euribora, najavila je jedna od vodećih banaka kod nas, a prema svemu sudeći, slediće je i ostale. Dobra vest za građane koji razmišljaju o stambenom kreditu je da će tačno znati koliko im iznosi rata i da će biti sigurni da se ona ni po kojem osnovu neće menjati dok ne isplate svoj dug.

Prema proceni stručnjaka, vrednost euribora (kamatna stopa Evropske centralne banke), u odnosu na koji se formiraju kamate na kredite u evrima, sigurno se neće menjati naredne dve

do tri godine. To je i razlog za odluku bankara da snize kamate, pa i da ih fiksiraju. Podsetimo da je pre krize 2008. godine euribor vredeo skoro pet odsto, da bi se sada spustio na nivo ispod nule, pa iznosi -0,2 odsto.

Najnovija ponuda je stambeni kredit (osigurani kod NKOSK) s fiksnom mesečnom ratom i kamatom od 3,5 odsto godišnje tokom celog perioda otplate, koji maksimalno može biti do 20 godina. Pored toga, ista banka, a ne treba sumnjati da će je slediti i još neke, ponudila je stambene kredite (uz euribor) s kamatnom stopom već od 2,59 odsto na godišnjem nivou i rokom otplate do 15 godina. A za kredite s periodom otplate od 15 do

30 godina kamata je 2,7 odsto.

Akcijsku ponudu nedavno je pokrenula još jedna banka. Svim klijentima koji podnesu zahtev za stambeni kredit indeksiran u evrima do kraja oktobra, tokom perioda od 15 meseci, računaće se fiksna (nominalna) kamata od 2,3 odsto godišnje. Nakon isteka promotivnog perioda, efektivna kamatna stopa biće 3,06 odsto i menjaće se u skladu sa euriborom.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić očekuje da će i ostale banke uskoro ponuditi povoljnije pozajmice, jer je "uobičajena reakcija na tržištu da, usled konkurencije, potez jedne banke povuče i sve ostale".

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.