Čas fizičkog manje, čas i po sporta više

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

Od iduće školske godine učenici osnovnih škola svakodnevno će se baviti sportom, i to ne samo kroz nastavu fizičkog vaspitanja već i uvođenjem raznovrsnih sportskih aktivnosti.

PLAN - To najavljuje ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je za “Danas” izjavio da dva časa fizičkog vaspitanja ostaju obavezna u nedeljnom rasporedu, a izabrani sport, poznat i kao treći čas fizičkog vaspitanja, biće ukinut.

Umesto toga, uvode se sportske aktivnosti tri puta nedeljno od po pola sata (ukupno čas i po nedeljno), i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje.

- To neće biti u formi klasičnog časa jer pokušavamo da uvedemo nešto što neće biti dodatno opterećenje za učenike. Sportske aktivnosti se mogu izvoditi u međusmeni, na velikim odmorima, ako je lepo vreme, mogu se organizovati turniri... U saradnji sa Društvom pedagoga fizičke kulture razradićemo celu ideju, a očekujemo i predloge škola. Mi ćemo školama ponuditi nekoliko modela, ali će one imati slobodu da same osmisle kako će to sprovesti u praksi. Ako bude novca, pokušaćemo već od naredne školske godine da vratimo celodnevne sportske dane i da drugačije planiramo školski kalendar - kaže Šarčević, napominjući da su brojni sportski savezi iskazali želju da se uključe i pomognu, kao i da će Ministarstvo prosvete sarađivati sa ministarstvima zdravlja i omladine i sporta.

Ministar kaže da su sport, informatika i dualno obrazovanje ključne teme o kojima se nedavno razovaralo na konferenciji ministara obrazovanja u Kini i da Srbija hvata korak sa razvijenim svetom.

- Izabrani sport trenutno ima status obaveznog izbornog predmeta i on se posebno ocenjuje, što je nelogično. Pokazalo se da taj predmet nije opravdao očekivanja i da izbor postoji samo formalno. Našli smo bolje rešenje da taj jedan čas ostavimo informatici, koja će od septembra biti obavezna, a da drugi čas informatike bude kroz nastavu tehničkog - objašnjava Šarčević.

Šarčević ističe da će biti pripremljeno i uputstvo direktorima škola o izdavanju sala za fizičko, kako se ubuduće ne bi dešavalo da roditeljima kažu da nemaju termina za sportske aktivnosti učenika, a sale izdaju trećim licima i tako stiču vanredne prihode.

- Sale će ipak moći da se izdaju, ali tek posle devet sati uveče - ističe ministar.

U strukovnom udruženju profesora fizičkog vaspitanja zadovoljni su namerama prosvetne vlasti, ali strahuju kako će nastava biti organizovana.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.