Razrešena misterija Bermudskog trougla

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Uj

OBLACI - Čuveni Bermudski trougao - 500.000 kvadratnih km okeana - u kojem je tokom prethodnih vekova nestalo 75 aviona i više stotina brodova, smrtonosnim čine heksagonalni oblaci.

Ovaj smrtonosni trougao oduvek je predstavljao nerazjašnjenu misteriju, ali grupa naučnika veruje da su napokon uspeli da otkriju šta stoji iza ovog misterioznog područja. A sudeći po njima, u pitanju su heksagonalni oblaci u Severnom moru.

- Skoro je nemoguće videti oblake sa pravim ivicama. Većinu vremena oblaci imaju potpuno nasumične oblike - tvrdi dr Stiv Miler, meteorolog sa Kolorado univerziteta.

Koristeći satelite, naučnici su pokušali da otkriju šta se tačno dešava ispod ovih oblaka i otkrili da su vetrovi u nivou mora dostizali brzinu od preko 300 kilometara na sat. Ovi vetrovi su dovoljno moćni da stvore talase koji su visoki i do 15 metara.

- Ti tipovi heksagonalnih oblaka iznad okeana su u suštini vazdušne bombe koje se kreću brzinom od čak 273 kilometra na sat. Formiraju ih mikroeksplozije i oni su skup vazduha koji izlazi iz dna oblaka i udara u okean, stvarajući talase koji ponekad mogu biti ogromni pa se međusobno sudaraju - tvrdi meteorolog Rendi Serveni.

Ovakvi talasi dovoljno su veliki da obrnu brodove, a sama brzina vetra može da povuče avion ka morskoj površini. Masivni oblaci pojavljuju se iznad zapadnog rta ostrva Bermuda u rasponu od 30 do 90 kilometara.

Najveća zabeležena nesreća u Bermudskom trouglu desila se kada je pet bombardera Sjedinjenih Američkih Država nestalo nakon što su njihove posade prijavile da su kompasi prestali da im funkcionišu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.