Najbolji komšija? Taj ne zaključava vajerles

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Rodić

„Dobar komšija je onaj koji ne zaključava vajerles“, šala je koja kruži internetom. Ali sudeći po broju stranica skupština stanara na Fejsbuku, čini se da nije daleko od istine.

ONLAJN - Za razliku od nekih ranijih vremena kada su komšije odlazile jedni kod drugih na kaficu, zajedno uređivale dvorište, podrume ili pekli paprike, pa čak im i poveravale ključeve od stana “za ne daj bože”, danas je sve drugačije.

Građenje dobrosusedskih odnosa u beogradskim višespratnicama, koje često menjaju i podstanare, gde se komšije više niti vide niti poznaju, sve je teže, ali sa zajedničkim računima i ostalim odlukama koje moraju da budu donesene oni su se organizovali u skladu sa benefitima modernog doba.

Fejsbuk stranice skupštine stanara nemaju mnogo pratilaca - od deset do 50. Uglavnom administratori stranice ponosno informišu pratioce o ukrašavanju zgrade, pišu se molbe, obaveštavaju se o uređivanju prostora, ugrađivanju novog interfona.

Posebno se po ažurnosti ističu stanovnici zgrada u Belvilu, naselju Stepa Stepanović i u pojedinim novobeogradskim neboderima, gde neke imaju i svoj sajt.

- Mi smo napravili mejling listu. Pa čak i na to, ako se odazove 20 odsto njih, to je sjajno. Uštedi se dosta vremena, ali stariji mahom nisu informatički potkovani. Obično oni koji iznajmljuju stan ne mare za dugoročne planove - objašnjava Jovan iz Belvila.

Druženje i interes u vezi sa zgradom dve su različite stvari.

- Jedino se upoznaju majke sa decom - kaže Jovan i poredi sa blokom gde je odrastao, a danas je njegov otac predsednik skupštine stanara koja funkcioniše po staromodnom principu.

- Moj otac i njih 70 se lepo dogovore, koliko im je potrebno za većinu, nađu se i izglasaju budžet. Svi se poznaju i pomažu - tvrdi Jovan.

Skupštine stanara imaju FB stranice, vajber grupe, a pojedine čak i svoje sajtove

MODERNA VREMENA - MODERNE KOMŠIJE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.