Za 7 dana obavezne zimske gume, šara minimum 4 mm

Vozači u Srbiji će od 1. novembra morati na svojim vozilima da imaju zimske gume na sva četiri točka, ako na putevima ima poledice, leda ili snega, a dubina šara na pneumaticima mora da bude najmanje četiri milimetra.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / EKONOMIJA - D. Katanić

BEZBEDNOST - Prema pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju, koji se primenjuje od 2012. godine, predviđeno je da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Zimska oprema je obavezna za sva putnička vozila koja nemaju više od devet sedišta, kao i za teretna vozila čija masa ne prelazi 3,5 tona.

- Ako su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni, ali se ipak preporučuju jer se letnje gume na zimskim temperaturama ukrute i ne prijanjaju dovoljno dobro na podlogu - objašnjava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije.

Takođe će sve do 1. aprila, van naseljenog mesta biti obavezno i posedovanje lanaca ili drugih

uređaja za povećanje trakcije, u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju,

vozila ne moraju biti opremljena lancima, kao ni drugim uređajima za povećanje trakcije.

Ako vozilo nema zimsku opremu, ono se vodi kao tehnički neispravno.

- Posledica toga je da ako dođe do nesreće izazvane nedostatkom zimske opreme i vlasnik vozila i vozač moraju osiguranju, koje pokriva oštećene, da nadoknade štetu. To može da bude vrlo skup sport, jer se odštete u saobraćajnim nesrećama mere milionima dinara, za razliku od cene zimskih guma koje su nekoliko hiljada dinara ističe Okanović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.