Vodeći naučnici predviđaju: Ovako će svet izgledati 2045.

Agencija za napredne istraživačke projekte američkog Pentagona (DARPA), osnovana 1958. godine, stoji iza najvećih inovacija u domenu vojske, od kojih su mnoge prešle i na tržište civilnih tehnologija, uključujući naprednu robotiku, GPS sistem i internet.

24 Sata (Serbia) - - SVET - Ma

VIZIJA - Roboti i veštačka inteligencija transformisaće industriju, dronovi razvijeni u vojne svrhe sve više će se koristiti u civilne svrhe, a autonomna vozila će znatno olakšati odlazak ljudi na posao. U video-seriji “Napred u budućnost” (Forward to the Future), troje stručnjaka DARPA govore o svojoj viziji stvarnosti za 30 godina.

Kontrola stvari pomoću uma

Dr Džastin Sančez, neurolog i direktor Biroa za biološke tehnologije u DARPA, veruje da ćemo do tada moći da kontrolišemo stvari samo pomoću uma.

- Zamislite svet u kojem stvarima u okruženju upravljate isključivo mislima. Zamislite da kontrolišete različite aspekte svoga doma samo pomoću moždanih signala ili razgovarate s prijateljima i porodicom samo koristeći neurone - kaže Sančez.

Prema njegovim rečima, DARPA trenutno radi na neurotehnologijama koje to treba da omoguće. Već postoje primeri takve vrste futurističkog prodora, kao što su implantanti u mozgu koji kontrolišu protetičke ruke. Pre samo nedelju dana DARPA je predstavila zadivljujuću tehnologiju koja je omogućila paralizovanom čoveku da oseti dodir zahvaljujući moždanim implantantima.

Materijali jaki kao čelik, a laki kao ugljenična vlakna

Budućnost, međutim, donosi više od implantanata u mozgu. Stefani Tompkins, geolog i direktor Biroa za razvoj napredne tehnologije za nacionalnu bezbednost u DARPA, veruje da ćemo moći da gradimo neverovatno stabilne, ali i veoma lagane objekte. Zamislite soliter napravljen od materijala jakih kao čelik, a laganih kao ugljenična vlakna. Ovo je jednostavno objašnjenje budućnosti kakvu zamišlja Tompkinsova, ali koje postaje složenije na molekularnom nivou.

Interakcija s mašinama

- Mislim da ćemo 2045. ustanoviti da imamo potpuno novi odnos prema mašinama oko nas - kaže Pem Melroj, inženjer astronautike, bivši astronaut i zamenik direktora Biroa za taktičke tehnologije u DARPA.

- Mislim da će biti dovoljno da nešto kažemo ili pritisnemo dugme kako bismo stupili u interakciju s mašinom da bismo stvari radili inteligentnije, umesto da koristimo tastaturu nesavršenih sistema za prepoznavanje glasa. Primera radi, da bismo danas pripremili sletanje aviona moramo da napravimo niz koraka - od navigacije, modusa letenja, podešavanja prigušnih ventila... spuštanja sletnog trapa. Svi ti koraci moraju da se obave pravilnim redosledom.

Ona u budućnosti spuštanje letelice zamišlja jednostavno poput kratkog uputstva pilota posadi: “Spremite se za sletanje”.

- Za 30 godina, pilot će možda samo izgovoriti ove reči, a kompjuter će znati šta sve treba da uradi. Štaviše, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, pilot možda neće ni biti potreban smatra Melrojeva.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I ROBOTI U POTPUNOSTI ĆE TRANSFORMISATI INDUSTRIJU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.