Beograd je džez planeta

Beogradski džez festival pod sloganom „Planeta džez“počinje danas i traje do nedelje, 30. oktobra

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - N. Džodanllll

“Osnovna inovacija ove godine je povratak emocije u prvi plan. Virtuoznost se danas podrazumeva, danas je svako sposoban da nauči da izuzetno svira svoj instrument, ali morate ljudima dati emociju da bi ta virtuoznost imala neki sadržaj. Linija koju smo mi izabrali da predstavimo dolazi iz latinskih zemalja i nije slučajno odabrana. Muzičari iz Brazila, Kube, Španije, Portugala, Italije, Francuske i Izraela najbolje to objašnjavaju jer je svima njima u prvom planu - emocija. Mislim da je to pravi put za povratak džeza u 21. veku", kaže Dragan Ambrozić, programski menadžer 32. džez festivala. Cene ulaznica su od 500 do 2.000 dinara.

FESTIVAL - Virtuoznost se danas podrazumeva, danas je svako sposoban da nauči da izuzetno svira svoj instrument, ali morate dati ljudima neku emocuju da bi ta virtuoznost imala neki sadržaj. Linija koju smo mi izabrali da predstavimo ove godine dolazi iz latinskih zemalja i nije slučajno odabrana. Muzičari iz Brazila, Kube, Španije, Portugala, Italije, Francuske i Izraela najbolje to objašnjavaju jer je svima njima u prvom planu - emocija. Mislim da je to pravi put za povratak džeza u 21. veku - istakao je Dragan Ambrozić, programski menadžer Beogradskog džez festivala.

On kaže da je glavna vodilja ovog festivala da se napravi značajan umetnički događaj u Beogradu koji će imati evropski značaj.

- Mi svake godine pokušavamo da dovedemo ono što je najbolje i najznačajnije u prethodih godinu, dve dana, a činjenica da je odziv publike sve veći znači da smo na pravom putu. Naš uspeh je, čini se, očigledan jer smo prošle godine postali članica Evropske džez federacije, što je asocijacija najznačajnijih džez festivala. Džez zajednica danas diše istim dahom i mi smo deo toga - istakao je Ambrozić.

Natalija Susak iz Američke ambasade u Srbiji istakla je da su oni ponosni što će se ove godine publici predstaviti četiri sastava iz Amerike, dok je Dženi Sedov, zamenica ambasadora Izraela, pozdravila kontinuiranu saradnju Beogradskog džez festivala s muzičarima iz Izraela te izrazila zadovoljstvo što će publika moći da čuje Avišaj Koen trio.

Čast da otvori Beogradski džez festival imaće posebno naručen projekat našeg istaknutog džez pijaniste: kvartet Vlade Maričića, sa specijalnim gostom Brajanom Linčom iz SAD u Domu omladine.

U Sava centru će publika 27.

oktobra imati priliku da čuje dva nova velika imena čija komunikativna muzika uspešno dolazi na korak od popa: Avišaja Koena i njegov trio iz Izraela i zvezdu flamenko džeza Antoniju Seranu iz Španije, virtuoza na usnoj harmonici. Sledećeg dana, 28. oktobra, premijerno će se predstaviti bubnjar Džek Didžonet, a potom i basista Dejv Holand.

U ponoćnom programu u Domu omladine fokus će biti na novoj skandinavskoj školi - publici će se predstaviti najbolji savremeni sastavi iz Norveške, Danske, Švedske i prvi put s Islanda. Festival se završava predstavljanjem autora raznih generacija iz Srbije, od Silarda Mezeija, preko Ščime trija, do Konzilijuma.

AVIŠAJ KOEN

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.