Ovako operišu Fejsbuk špijuni

Društvene mreže su nepresušan izvor infomacija, pa tako čestu budu alat koji služi pojedincima da uhode druge ljude. Preko Fejsbuka ljude koje ne poznajete ili nemate u svojoj listi prijatelja možete da špijunirate.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Društvene mreže su nepresušan izvor infomacija, pa su tako često i alat koji služi pojedincima da uhode druge ljude. Predstavljamo vam neke tehnike Fejsbuk špijuniranja.

UHODE - Svi imaju razloge zašto ponekad njuškaju po profilu druge osobe. Možda vas zanima nova devojka vašeg bivšeg ili gde izlazi momak koji vam se sviđa? Zaprepastiće vas kada otkrijete kako sve ljudi mogu da dođu do vaših podataka, čak i ako niste prijatelji na ovoj mreži. Predstavljamo vam neke tehnike Fejsbuk špijuna.

MOGU DA VAS NAĐU ČAK I KAD VAM NE ZNAJU IME

Fejsbukov moćni alat “Graph Search”, semantički pretraživač koji su Zakerberg i njegov tim predstavili 2013. godine, omogućava vam da pretražite tu mrežu koristeći maternji jezik. Recimo da o toj osobi znate samo gde radi ili gde je studirala (ili još bolje oboje). Pretražite “ljude koji rade u kompaniji X” ili “ljude koji su išli na fakultet X”. Kombinujte te kriterijume za preciznije rezultate.

GLEDAJU ŠTA VAS ZANIMA

Osim ako niste zaključali doslovno sve na svom profilu, svi mogu bez problema da saznaju koje bendove, knjige, filmove, stranice, ljude ili grupe volite. Sve što im treba je vaše ime i nekoliko ključnih reči u pretrazi, poput “strane koje se sviđaju osobi X”.

GLEDAJU GDE STE BILI Ovde “Graph search” postaje zaista zastrašujući. Možete da ga koristite da vidite na kojim je žurkama neko bio ili na kojim se lokacijama prijavio. Sve što treba da uradite je da upišete “mesta koja je osoba X posetila u poslednjih X meseci”.

TRAŽE SVE FOTOGRAFIJE KOJE STE LAJKOVALI ILI KOMENTARISALI

Ponovo zahvaljujući “Graph Searchu”, svako može da vidi gotovo sve fotografije koje je neko lajkovao ili komentarisao. Ponovo, samo upišete “fotografije koje je osoba X lajkovala” ili “fotografije koje je osoba X komentarisala” i stiže vam galerija.

MOGU PRIMATI NOTIFIKACIJE O SVEMU ŠTO RADITE NA FEJSBUKU

Opcija “bliski prijatelji” omogućava da osobe sa kojima ste prijatelji na Fejsbuku prate svaki vaš korak. Svaki put kad “bliski prijatelj” radi bilo šta na Fejsu, vama dolazi notifikacija. S obzirom na to da Fejsbuk ne obaveštava ljude da ih je neko označio kao “bliskog prijatelja” nema načina da saznate ko vas tako prati.

Kako biste nekog označili kao “bliskog prijatelja” idite na njegov profil, kliknite dugme “Friends” i u padajućem meniju izaberite “bliski prijatelji”. Sve i da ste blokirali mogućnost otvaranja profilne fotografije, neko može da je vidi uvećanu. Samo je otvori u novom tabu, a onda iz URL izbriše 160x160 + Enter.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.