„Hard rok kafe” u Ruskom caru

Čuveni svetski ugostiteljski brend „Hard rok kafe“uskoro će otvoriti svoj lokal i u Beogradu, i to na mestu čuvene kafane „Ruski car“, na samom početku Knez Mihailove!

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Antonijević

Čuveni svetski ugostiteljski brend „Hard rok kafe“uskoro će otvoriti svoj lokal i u Beogradu, i to na mestu legendarne kafane Ruski car, na samom početku Knez Mihailove.

PREMIJERA - Na adresi Obilićev venac 29 čak 122 godine nalazio se jedan od simbola prestonice, kafana koja je dobila ime u čast ruskog vladara Aleksandra II Nikolajeviča Romanova, da bi 2012. umesto nje bio otvoren italijanski restoran „Vapiano“. Međutim, posle samo nekoliko sezona u kojima su se Beograđani u centru grada sladili pastama i on se iselio.

Za više od 120 godina postojanja, „Ruski car“je bio svedok mnogih gradskih dešavanja, posećivali su ga lekari, advokati, političari, gradske face i svi koji su želeli da posmatraju šta se to dešava na gradskoj štrafti.

Današnje zdanje sagrađeno je između 1922. i 1926. godine, kao spomenik kulture nalazi se pod zaštitom države, zabranjeni su radovi na spoljašnjosti, ali i delu unutrašnjosti tog objekta.

U međuratnom periodu „Ruski car“imao je izgled otmenog lokala. Posle Drugog svetskog rata pretvoren je u društvenu svojinu. Originalni enterijer uništen je u rekonstrukciji početkom šezdesetih godina 20. veka, kada je u tom prostoru otvoren prvi restoran sa samousluživanjem „Zagreb”. Do devedesetih godina Ugostiteljsko preduzeće „Stari grad” iznajmljivalo je prostor, da bi zatim novi vlasnik preuredio restoran i vratio mu stari naziv - „Ruski car”.

Budućnost je, međutim, „Hard rok kafe“, lanac koji trenutno poseduje skoro 200 filijala u preko 60 zemalja. Poznati su po autentičnom ambijentu gde posetioci mogu da kupe suvenire sa poznatim logom, ali i da slušaju dobru muziku. Na prostoru bivše Jugoslavije prvi takav pab pre nešto više od godinu i po dana dobila je Podgorica (Zagreb je imao do 2008, ali bez licence).

Vlasnik licence „Hard rok kafea“za Evropu je investiciona grupa iz Abu Dabija koja je specijalizovana za investicije u oblasti nekretnina. Prvi „Hard rok kafe“je otvoren 1971. u Londonu, kada su Amerikanci Ajzak Tigret i Piter Morton, u potrazi za dobrim burgerom, otvorili sopstveni restoran.

Lanac "Hard rok kafe“trenutno poseduje blizu 200 filijala u više od 60 zemalja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.