Vina iz srca Šumadije (sa pričom i dušom)

Nedaleko od Smederevske Palanke, u pravom šumadijskom krajoliku, nalazi se vinarija „Despotika“. Nakon što se posetilac ili putnik namernik popne na 230 metara visok breg, gde se vinarija nalazi, puca pogled koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / EKONOMIJA - M. Đorđević

DESPOTIKA - Vidi se sve, od Avale, Kosmaja, Bukulje, Venčaca, Oplenca do Rudnika. Da se vino pravi od pejzaža, ovo bi najbolje ispalo. Ali za dobro vino je potrebno mnogo više.

Veselin Despotović, prvi čovek vinarije, objašnjava da su, kada su počinjali, imali na umu da ne mogu da budu najstariji ni najveći, pa im i nije ostao neki izbor - morali su da budu najbolji! Zvuči kao duhovita dosetka, ali posle izvesnog vremena, u vinariji shvatamo da u tome ima dosta istine.

- Namera nam je da promovišemo ne samo ovaj kraj nego i čitavu Šumadiju i Srbiju. Vinarije kakva je naša ne bi trebalo da budu samo proizvodni objekti, ima tu mnogo šta da se pokaže, ispriča i ponudi. Mnogi se iznenade kada dođu, pogotovo stranci - skromno kaže Despotović.

Tura kroz vinariju, kakvu smo mi, a verovatno i ostali posetioci prošli zaista je doživljaj, ali da bi se razvio vinski turizam, preduslov je, naravno, ono prvo - vino.

Kapacitet Vinarije „Despotika“je 250.000 litara godišnje, a sada su stigli negde do četvrtine te brojke. Od kvantiteta, sami kažu, bitniji im je kvalitet. Ne manjka im ni originalnosti ni autentičnosti, počev od toga kako im se vina zovu: „svedok“, „dodir“, „dokaz“, „znamen“...

- Da se vino zove, recimo, kaberne Šumadija, priznaćete, ne ide. Kada smislite ime, po našem zakonu, da biste ga prijavili, morate da priložite i obrazloženje naziva. Kolega koji je to radio dođe i kaže mi: „Ja sam napisao ovako: nemir - stanje u kojem se našao vlasnik kada je shvatio u šta se upustio“, i pitao je l‘ da preda. Kažem: „Predaj“. I tako je ostalo - uz osmeh priča anegdotu Despotović.

Inače, kada su izvezli vino u Holandiju, pitali su distributera Holanđanina da li da prevode nazive, ovaj je rekao da to nikako ne čine, čak je insistirao da etikete ostanu na ćirilici, toliko mu se dopalo ono što je čuo.

A imao je šta i da vidi kada ih je posetio, od prelepih vinograda kroz koje se dolazi do same vinarije, preko pogona s najsavremenijom opremom u prizemlju, do podruma s hrastovom buradi.

- Na mestu gde je izgrađena vinarija bio je orah. Morao je da bude izvađen, ali nismo želeli da ga se odreknemo, da ga zaboravimo, od njega je načinjen ovaj sto - ne bez ponosa pokazuje sto u podrumu Jugoslav Škarić, marketing menadžer vinarije, ali i vodič, čak kustos, jer „Despotika“ima i Muzej vinodeljstva i Galeriju vinarela.

VESELIN DESPOTOVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.