Huligani su svuda isti, prozivamo obe strane

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - A. Kalaba

Beogradska premijera „ZG80”, rediteljskog debija Igora Šeregija, zakazana je za danas u bioskopu Cineplexx Ušće (20.30 sati), i u najavi će osvojiti dosta pažnje budući da film govori o susretu beogradskih i zagrebačkih navijača u predratnoj SFRJ.

OŠTRO - Rene Bitorajac ponovo igra ulogu Krpe (iz filma “Metastaze”), a za “24 sata” priča o političkoj nekorektnosti, huliganima, umetnicima i svojoj pesmi “Mi, Hrvati” kojom je uzburkao hrvatsku javnost.

Kakav je film “ZG80”?

- Pokazalo se dobar. Skoro 70.000 gledalaca u Hrvatskoj je veliki uspeh. Film je politički nekorektan po obe strane iako se u stvari i ne bavi politikom. Bavi se huliganima koji su isti na svim delovima sveta.

Kako se vi sećate tog vremena?

- Sećam ga se dobro. To je period kada sam bio zaljubljen u fudbal i doslovno visio na stadionu. Bio sam premlad za gostovanja, doduše i nikada nisam pripadao delu navijača koje i kakve u filmu prikazujemo. Strašno se puno promenilo od tada... Osim toga, nije bilo utakmice ispod

10.000 ljudi na stadionu, a točilo se pravo, a ne šatro pivo.

Ko je Krpa? Koga predstavlja?

- Pa o Krpi ni nakon dva filma ne znamo puno. Možemo da slažemo mozaik i definišemo psiho-profil. On je jedna društvena devijacija, jedna nesrećna priča i za sebe i za druge. S druge strane, vrlo teško objašnjivo, i lik, koji između ostalog i zbog mene, a zahvaljujući ogromnom broju klinaca i njegovih fanova već sedam godina intenzivno živi na internetu, na majicama, na ulici, u uličnom govoru i slično. Krpa ima svoje Fejsbuk stranice, koriste se njegove rečenice kao citati, a postoji čak i neka aplikacija sa rečenicama iz filma.

Šta vam je bilo najteže u tumačenju ove uloge?

- Samo ustajanje u zoru.

Nedavno ste podigli dosta prašine pesmom “Mi, Hrvati”... Kakav je epilog te priče?

- Epilog su recimo sudske tužbe kojih se skupilo. Ja sam i dalje glumac i biću do kraja života. Neki od tadašnjih političara više nisu političari, a najveće galamdžije, uz dijasporu, ta neka „crna“ekipa više nije toliko in. Kod nas se stvari vrlo brzo menjaju, pa je dnevnopolitička situacija znatno prihvatljivija u odnosu na pre par meseci. Isplivali su neki koji znaju brojati do 18, a mi smo, eto, u 21. veku.

Koliko umetnici mogu da utiču na društvo danas?

- Svaka javna osoba ima kakav-takav uticaj u društvu, neke ga i koriste, ali je to često i motiv. Ja mislim da na dobre i loše stvari mogu pokazati i upozoriti kroz svoje zanimanje, predstave, skečeve, OK, intervjue, pa, eto, i pesme.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.