10 godina akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - N. Stojanović

Deseti jubilarni ciklus akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“počeo je juče predstavom o pravilnom ponašanju u saobraćaju u Osnovnoj školi “France Prešern” u Rakovici.

JUBILEJ - „Parking servis“je u saradnji sa Saobraćajnom policijom organizovao edukativno predavanje sa 75 đaka prvaka, kojem su prisustvovali i ministar prosvete Mladen Šarčević, gradski menadžer Goran Vesić, sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, direktor JKP „Parking servis“Andrija Čupković i mnogi drugi iz Uprave grada, Opštine Rakovica i Uprave saobraćajne policije.

- Druženje sa đacima traje celu deceniju, preko 120.000 učenika smo obučili kako da se bezbebedno ponašaju na putu od kuće do škole i od škole do kuće. To ćemo nastaviti u svim beogradskim školama, ali ćemo se pored toga baviti i drugim stvarima koje su podjednako važne. Stalno uvodimo inovacije u ovu našu akciju, jer je bezbednost dece na prvom mestu, i to ćemo nastaviti i u narednom periodu - rekao je direktor „Parking servisa“Andrija Čupković.

Pesme „Čuvajte nam đake“i „Samo sporo kad ste pored škole“, već duže vreme zaštitni znak ove akcije, pevali su đaci prvaci uz dečji hor „Čarolija“. Svaki prvak je od „Parking servisa“dobio fluorescentno žuti prsluk, a Školi „France Prešern“poklonjen je veliki broj lopti. Specijalno za ovu priliku deset najlepših crteža sa likovnog konkursa „Đačko parking mesto“iskorišćeno je da se naprave stoni kalendari za 2017. godinu.

- Kada je u pitanju bezbednost učenika, sa više aspekata smo pričali o bezbednosti unutar škola, vršnjačkom nasilju, potrebi da se sve škole obezbede kamerama i povežu sa jedinicama naše policije. Akcija „Usporite pored škole“je sjajan primer naročito zbog toga što ima toliko dugu tradiciju i što je permanentna tokom čitave školske godine. Akcija je potreba koja ukazuje na kulturu vozača i brigu roditelja i zaposlenih u školama. Zbog toga su je svi prihvatili - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kroz igru i zabavu, i u ovoj desetoj jubilarnoj sezoni, glumci i predavači akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“učili su prvake kako da prelaze ulicu, koriste semafore i tumače saobraćajne znake. „Parking servis“je uz podršku ministarstava prosvete i unutrašnjih poslova, Sekretarijata za saobraćaj i obrazovanje i AMSS-a na ovaj način pokazao da nastavlja da vodi posebnu brigu o bezbednosti onih najmlađih učesnika u saobraćaju.

OVE ŠKOLSKE GODINE BIĆE PODELJENO 16.000 PRSLUKA U 168 OSNOVNIH ŠKOLA

Mladen Šarčević, Biljana Blagojević i Andrija Čupković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.