Valjevac u srcu CERN-a stvara istoriju nauke

Od rada inženjera elektrotehnike Todora Todorčevića zavisi da li će CERN funkcionisati

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - A. Latas

Todorčević u CERN-u dizajnira i pravi električne energetske pretvarače koji napajaju akceleratore i magnete ovog kompleksa, predstavljaju njegovo srce i imaju pokretačku ulogu. Njegova sekcija proizvodi pulsni konvertor koji radi velikom snagom koju isporučuje u ekstremno kratkom roku. Ukratko, ono što fizičari zamisle u svojim formulama Todorčević realizuje u konkretnu stvar.

Inženjer elektrotehnike Todor Todorčević stigao je do najveće svetske laboratorije, a od njegovog rada zavisi i kako će CERN funkcionisati.

POKRETAČ - Todorčević u CERN-u dizajnira i pravi električne energetske pretvarače koji napajaju akceleratore i magnete ovog kompleksa i predstavljaju njegovo srce i imaju pokretačku ulogu.

Todorčević, rođeni Valjevac, posle studija i mastera na smeru Mikroračunarska elektronika na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, naučni put je preko doktorata na Tehničkom univerzitetu u Delftu u Holandiji, nastavio na francusko-švajcarskoj granici u CERN-u, gde se trenutno stvara istorija nauke.

- U Holandiji sam se više bavio industrijom, a želja mi je bila da se posvetim naučnom radu, zbog čega sam ovde već godinu dana. Diznajniram i puštam u rad pretvarače koji moraju biti ekstremne preciznosti, jer čitav CERN radi kao sat - ako jedna stvar stane, sve staje. A tu je gomila akceleratora, magneta i komponenata od kojih svaki zahteva napajanje - kaže Todorčević.

Njegova sekcija proizvodi pulsni konvertor koji radi velikom snagom i koju isporučuje u ekstremno kratkom roku. Upravo ruke ovog inženjera rade na novom, četvrtom akceleratoru “Linac 4”, iz koga će uskoro krenuti čestice. Ovo je veliki projekat, jer će “Linac 4” biti prvi stepen pri ubrzavanju čestica i njegova osnovna namena je zamena “Linca 2” u cilju povećanja energije i kasnije broja sudara. Ukratko, ono što fizičari zamisle u svojim formulama Todorčević realizuje u konkretnu stvar. Kaže da cena i veličina tu nisu presudne, nego isključivo pouzdanost.

- Možda bi se iznenadili da dođete u CERN i vidite opuštenu atmosferu, ali iza nje se krije naporan rad. Počinjemo u osam ujutro, a kući često dolazim uveče. Mogu da kažem da mi je radno vreme prošlo, ali to ne bi bilo fer prema mojim kolegama. Uvek se trudim da isporučim sve što se od mene traži - kaže Todorčević.

Posle tri kruga eliminacija i konačnog izbora, po ugovoru u CERN-u treba da ostane minimalno pet godina. Iako kaže kako bi voleo da se vrati u Srbiju, zasad ne vidi kako bi taj plan sproveo u delo. Kao najbitniju

stvar u životu ističe podršku porodice, pogotovo supruge Milene, koja je i sama bila izuzetan student na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, gde je masterirala, a odnedavno tu je i njihova najveća sreća, ćerkica Tamara.

MESTO GDE SE STVARA NAUČNA ISTORIJA: CERN

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.