Epidemija: Svaka peta osoba u Srbiji gojazna

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Tanjug

U Srbiji je svaka peta osoba gojazna, pokazala su istraživanja Instituta Batut, a prof. Tatjana Pekmezović kaže da bi smanjenje gojaznosti za samo jedan odsto u značajnoj meri smanjilo dijabetes i kardiovaskularna oboljenja.

ALARM - Pekmezovićeva je na skupu “Epidemija gojaznosti u Srbiji” u organizaciji SANU rekla da su istraživanja Batuta pokazala da 40 odsto osoba u Srbiji ima normalnu telesnu težinu, da je pothranjeno 3,2 odsto, predgojazno 35 odsto i gojazno 21 odsto stanovništva.

Podseća da je epidemija gojaznosti globalni problem i da pogađa sve segmente populacije, a da je 2000. godine prvi put broj osoba sa prekomernom težinom bio veći nego broj pothranjenih

osoba.

Prema obimu struka, u Srbiji 57 odsto muškaraca je gojazno i 68 odsto žena i to najviše u južnoj i istočnoj Srbiji. Prevalencija gojaznosti najniža je u Beogradu, najviša u južnoj Srbiji.

Ona kaže da epidemija gojaznosti u Srbiji još nije dostigla vrhunac te da se drasti- čan porast očekuje do 2050. godine.

- Gojaznost je faktor rizika za nastanak brojnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti - infarkta i šloga, malignih bolesti. Tako je 45 smrtnih ishoda kod muškaraca i 50 odsto smrtnih ishoda kod žena povezano sa gojaznošću - kaže Pekmezovićeva.

Ona je ukazala da je prevencija gojaznosti veoma važna i da bi se smanjenjem gojaznosti za jedan odsto smanjio broj obolelih od dijabetesa, ali i kardiovaskularnih bolesti. Podseća da je definišu moguća rešenja, što će biti prezentovano u pisanog formi vlastima.

učestalost gojaznosti kod dece povećana pet puta i da će 30 odsto gojazne predškolske dece biti gojazni i kada odrastu te da je tome doprinela fizička neaktivnost i nepravilna ishrana.

Baš na tome, resorna ministarstva prosvete i zdravlja, radiće se u narednom periodu, da u školama fizičko vaspitanje bude zastupljeno svaki dan, da deca imaju zdrave obroke, a ne da jedu brzu hranu. Skupu u SANU prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor

Lončar.

VLADIMIR KOSTIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.