Gilan: Za mene nema tabua, osim politike

Jedan od najboljih vokala svih vremena Jan Gilan (71) održaće 7. novembra u 20 sati koncert u Sava centru, u pratnji Beogradskog simfonijskog orkestra i benda Dona Erija. Legendarni rok muzičar pevaće pesme „Deep Purplea“, ali i neke druge stvari.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Kovačević

Jedan od najboljih vokala svih vremena Jan Gilan (71) održaće 7. novembra u 20 sati koncert u Sava centru u pratnji Beogradskog simfonijskog orkestra i benda Dona Erija. Legendarni rok muzičar pevaće pesme „Deep Purplea“, ali i neke druge stvari.

GLAS - Uvek je sjajno nastupati s rok bendom, u ovom slučaju mog drugara Dona Erija i njegove grupe genijalaca, ali pojačati sve to simfonijskim orkestrom i pratećim vokalima je za mene pravi luksuz. To takođe znači da mogu da iskoristim neke pesme koje ranije nisu izvođene poput „Razzle Dazzle“i „The Unwriten Law“, a u set-listu sam ugurao i neki moj solo materijal. Jedva čekam! - kaže Gilan.

Odakle crpite inspiraciju?

- Pišem nešto svaki dan. Devedeset odsto toga je beskorisno, ali ponekad se nešto istakne i završi na ploči. Ništa mi nije tabu osim što moram da budem vrlo pažljiv s politikom kada pišem za „Deep Purple“jer svako u bendu ima drugačija politička viđenja, a ja ne bih da im namećem svoja, tako da sam u toj sferi prilično

enigmatičan.

U februaru izlazi novi album „Purplea“. Šta možemo da očekujemo?

- Upravo je završen i meni zvuči kao prirodni nastavak prethodnog („Now What?!“iz 2013, prim. a.). Naš producent Bob Ezrin ima veliki uticaj na „Deep Purple“u ovom trenutku, udahnuo nam je novi život i pomogao da shvatimo ko smo zapravo. Vrlo je lako izgubiti oštrinu. Mislim da smo, na naše veliko iznenađenje, opet napravili nešto novo, što niko pre nas nije.

„Deep Purple“je uvršten u Dvoranu slavnih rokenrola ove godine. Koliko je vama lično bilo stalo do toga?

- Ceo život se borim protiv toga da me pretvore ili stave u instituciju, ali ovo je bilo za naše fanove, porodicu i poslovne partnere... svi oni su vrlo ponosni.

Kako ste počeli s pevanjem?

- Ja sam stigao na ovaj svet uz pesmu: deda mi je pevao bas bariton u operi, ujak mi je bio džez pijanista, a ja sam kao dečak pevao sopran u crkvenom horu. Onda sam napustio školu i osnovao bend.

Kao vaša predgrupa na turneji nastupa bend „Papa Le Gál“, u kojem peva vaša ćerka Grejs?

- Zapanjen sam Grejsinim glasom i darom za pisanje pesama. Njen bend nastupa s nama jer je to zaslužio.

Da li žalite za nečim?

- Ne. Jednom sam rekao prijatelju da bih voleo da sam išao na fakultet, a on mi je odgovorio: „I opet bi završio u nekom bendu.“

Glumili ste Isusa Hrista i Čarla Darvina. S kojim likom ste se lakše poistovetili?

- S Darvinom.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.