Uvezao (gotovo) sve gradske službe u jedan sistem

Svakodnevni problemi u Beogradu neke ljudi izlude, druge nateraju da se odsele, a treće da izmisle jedinstveni sistem koji će svim Beograđanima olakšati život. Aleksandar Lekić, autor sistema po kom funkcioniše Beokom servis, pripada ovoj trećoj grupi.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - D. Tulimirović

Svakodnevni problemi u Beogradu jedne izlude, a druge nateraju da izmisle sistem koji će svim Beograđanima olakšati život. Aleksandar Lekić, autor sistema po kom funkcioniše Beokom servis, pripada ovoj drugoj grupi.

APLIKACIJA - Pre nekoliko godina dobio sam ideju o centralnom servisu kojem mogu da se obratim ako primetim neki problem u gradu. U mojoj ulici se lampion srušio u baru. Zvao sam redom nadležne službe, koje su me prebacivale s jednog broja na drugi i posle deset minuta sam odustao - priča Aleksandar, direktor firme „Effecta Solutions“.

To iskustvo inspirisalo ga je da osmisli „Ecomm“, sistem na kome se bazira aplikacija Beokom servisa.

- Pečate, papire i šaltere zamenile su brze i efektne prijave. Svejedno da li neki problem prijavljujete preko poziva, SMS-a, mejla ili aplikacije - sve odlazi u jedan centar. Tu je povezano preko 80 sekretarijata i gradskih službi i svi oni rade kao jedno objašnjava on.

Kada građanin

Beokomu javi da negde ne radi ulična rasveta, operater to unese u mapu i pozove korisnika da proveri podatke.

- Prijava se prosleđuje nadležnima. Preduzeće dobija snimak razgovora, ime korisnika, adresu kvara i mapu, neretko i slike - sve je dokumentovano i niko ne može da vaš predmet obriše ili drži u fioci - kaže Lekić.

Svi koji koriste android problem mogu da prijave po tipu kvara, te nadležne službe reaguju još brže.

- Oni se za minut registruju, aplikacija uključi kameru i prepozna adresu - zaključuje Lekić i dodaje da efikasnost počiva na softveru, ali i na entuzijazmu direktora Beokoma Darka Glavaša.

Ovaj sistem koriste i četiri opštine - Novi Beograd, Savski venac, Palilula i Zvezdara.

- Imamo aplikaciju „Beograđanin“kako bismo podržali kreiranje ideja o razvitku Beograda. Grad nas obavesti o akciji, mi za nju glasamo i damo

svoje mišljenje.

Povezano preko 80 sekretarijata i gradskih službi: Aleksandar Lekić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.