„Žute foke” traže zlatnu kapiju Sirmijuma u Savi

Branimir Pavlović i Zlatko Dumančić iz Sremske Mitrovice još početkom devedesetih otkrili su značajan arheološki lokalitet u reci Savi, koji nastavljaju da istražuju u saradnji s Muzejom Srema i arheologom Petrom Miloševićem.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - N. Božić

RONIOCI - Na bogatom arheološkom nalazištu u dubinama reke Save, mitrovački ronioci iz kluba „Žute foke“decenijama otkrivaju kulturno blago iz prošlosti ovog grada, a vredne artefakte poklanjaju Muzeju Srema. San im je da pronađu čuvenu zlatnu kapiju Sirmijuma, za koju se vezuju brojne legende, a u prošlosti je izazivala interesovanje svetskih arheologa i kolekcionara.

„Žute foke“datiraju zvanično od 1999. godine, ali su mitrovački ronioci daleko ranije započeli amatersko bavljenje arheologijom.

- Mutna Sava čuva velike tajne i blaga prošlosti. Istorija Sirmijuma je duga i zanimljiva, na ovim terenima smenjuju se narodi, ovuda su prolazile brojne vojske ostavljajući za sobom oruđa, oružja, nakit, plovila. Nekoliko hiljada artefakata izvadili smo iz dubina reke i poklonili Muzeju Srema. Na osnovu naših podataka napravljene su mape arheoloških lokaliteta na reci Savi, započeta je njihova obrada i izrada prikaza animacije u 3D grafičkoj tehnologiji - priča Branimir Pavlović, osnivač i prvi čovek „Žutih foka“.

Njihovo dosad najznačajnije

otkriće je Irinejev stub, koji su pronašli 2012. godine na dnu reke, u gomili klesanog i obrađenog kamena. Izuzetna relikvija za koju se pretpostavlja da je deo srednjovekovnog mosta podignutog u čast

Svetom Irineju ima natpis na starogrčkom koji još nije dešifrovan.

Pretpostavke su da je taj most podignut na mestu rimskog Artemidinog mosta, gde je 304. godine po nalogu cara Galerija pogubljeno

nekoliko stotina ranih hrišćana, među kojima i episkop Irinej, đakon Dimitrije i Rimljanka Anastasija koji su kasnije proglašeni za svece.

Najveći motiv koji ih pokreće da rade u teškim uslovima ronjenja u mutnoj vodi jeste potraga za zlatnom kapijom Sirmijuma. Mit ili stvarnost, tek činjenica je da je mnogi arheolozi pominju u istorijskim osvrtima na antički Sirmijum.

Čuvena je priča o američkom kolekcionaru Peganu, koji je još šezdesetih godina, kada su započela arheološka istraživanja Sirmijuma, gradskim vlastima Sremske Mitrovice nudio ogroman novac za izmeštanje grada na drugu lokaciju u cilju pronalaženja zlatne kapije.

Istorija kaže da je Sirmijum krajem trećeg i početkom četvrtog veka bio jedna od prestonica Rimskog carstva u periodu tetrarhije, a osim Carske palate imao je baziliku, većnicu, hipodrom, nekoliko livnica i kovnica novca. Na obali Save bila je velika luka za vojne i trgovačke potrebe, kao i brodogradilište.

Moćni zidovi opasavali su grad, koji je zbog bogatstva i blizine granice stalno bio izložen napadima varvarskih plemena. Sirmijumske kapije prvi je 441. godine razbio hunski vođa Atila.

Prema legendi, na glavnom ulazu u grad nalazila se zlatna kapija sa dva velika lava na njenim stubovima. Po predanju, lavovi su bili grandiozni, visoki jedan metar i teški dve tone zlata.

„Žute foke“su zvanično osnovane 1999. godine, ali su mitrovački ronioci mnogo ranije počeli svoje amatersko

bavljenje arheologijom

IRINEJEV STUB

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.