„Tragovi najmanje 3 osobe na oružju”

“Tragovi najmanje tri lica nalaze se na oružju koje je pronađeno u blizini porodične kuće premijera”, izjavio je juče ministar unutrašnih poslova Nebojša Stefanović nakon što je završena DNK analiza tragova na ručnom raketnom bacaču, ručnim bombama i jedn

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Tanjug

ISTRAGA - Stefanović je rekao da je reč o takozvanim mešanim tragovima, što u praksi znači da su tragovi jedni preko drugih i da je teško s preciznošću izolovati jedan DNK uzorak i koristiti ga za upoređivanje i identifikovati lica.

Ministar kaže da će se primeniti i druge istražne metode kako bi se došlo do uzorka koji bi mogao da se koristi za upoređivanje. Istraga treba da pokaže i da li se radi o licima koja su došla van Srbije, sa teritorije BiH i Republike Srpske, i da li su tim oružjem pokušali da ugroze bezbednost premijera ili nekog drugog lica.

- To je jedan od pravaca istrage. Takođe, istražiće se da li se radi o ljudima sa teritorije Srbije koji imaju vojno i ratno iskustvo, iskustvo u upotrebi takvog naoružanja, i to je drugi mogući scenario istrage - rekao je Stefanović, i dodao da se razmatra još mogućih pravaca i da policija ne isključuje nijedan scenario.

Ipak, kako je istakao, malo je verovatno da je neko u taj deo šume došao samo da bi odložio oružje.

- Malo je verovatno da je neko doneo naoružanje u taj deo Jajinačke šume samo da bi ga odložio. Nije logično ni po jednom parametru, niti je verovatno naglasio je Stefanović.

Ministar je istakao da država neće dozvoliti da neko pokuša da ugrozi nacionalnu niti bilo čiju bezbednost, a na pitanje da li će sada biti podignut nivo bezbednosti premijera, Stefanović je odgovorio da je to posao nadležnih službi koje se time bave.

- Ovde se pre svega radi o potrebi za snažnijim kontraobaveštajnim i obaveštajnim radom koji treba da otkrije gde stoje izvori ovakvog delovanja - podvukao je Stefanović.

On je dodao da je ručni raketni bacač “zolja” proizveden u jednoj fabrici namenske industrije u bivšoj SFRJ, nakon čega je raketa “dospela u Doboj”. Prema njegovim rečima, dve ručne bombe su proizvedene van Srbije, u nekoj od fabrika bivše Jugoslavije, i nema informacija gde su završile, dok su dve ručne bombe dospele u okolinu Sarajeva 1991. godine, odakle su stigle na teritoriju Srbije.

U Jajinačkoj šumi policija je našla "zolju", ručne bombe i municiju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.