Lekari objavili spisak besmislenih stvari na koje bacamo vreme

24 Sata (Serbia) - - ZDRAV ŽIVOT - V. Maričić

Ako ste nekad ispirali ranu fiziološkim rastvorom umesto običnom vodom ili ako ste išli na rendgen zbog bola u leđima misleći da to tako treba, prevarili ste se. Prema listi koju je napravila Akademija Kraljevskih koledža medicine, obe radnje su besmislene. LEKARI - Doktori ih preporučuju samo zato što se plaše da biste mogli da nasrnete na njih ako vam to ne kažu. Lista besmislenih procedura je poduža. Pritom, medicina nije jedina oblast u kojoj smo primorani da radimo nešto od čega nemamo nikakve koristi.

Voće i povrće u neograničenim količinama

Britance savetuju da jedu pet porcija voća i povrća dnevno, Dance šest, Australijance čak sedam. A 2014. čak je postojala i kampanja koja je lobirala da se taj broj poveća na

10. Dovoljna je i jedna, verovali ili ne.

Uzimanje vitamina C

Ako osećate da vas hvata prehlada, besmisleno je da posežete za vitaminom C. Brojne studije su zaključile da od vitamina C nema leba, osim ako ne živite u ledenoj divljini, pušite tri pakle dnevno ili ste izloženi ogromnom fizičkom naporu svakodnevno.

Čišćenje zuba koncem

U avgustu je naučni savetnik britanske asocijacije stomatologa objavio da je čišćenje zuba koncem besmisleno, dodajući su sve studije u proteklih 25 godina pokazale takav rezultat. Ako nikad niste očistili zube koncem, niste bog zna šta propustili, piše “Gardijan”.

Osam čaša vode dnevno

Nije potrebno da pijete osam čaša vode dnevno. Ova brojka prvi put se pojavila u Americi ‘70. godina 20. veka kao preporuka za dodatak dijeti i ne uzima u obzir godine, visinu, težinu niti nivo aktivnosti osobe. Umesto toga, pijte vodu sve dok mokraća prestane da bude tamna. To znači da ste dovoljno hidrirani.

Bacanje hrane kojoj je istekao rok

Kad hrani istekne rok, to ne znači da je odjednom postala otrovna. Ako ne miriše čudno i nema buđi, verovatno je sve u redu, piše “Gardijan”.

Kupovina antivirusa

Ranije ove godine tim kompjuteraša iz američke bezbednosne agencije upozorio je da antivirus popularnog brenda ima kritične tačke koje ga čine ranjivim. Većina brauzera danas ima u sebi sisteme koji dobro završavaju posao.

Istezanje pre vežbanja

Teško da će vam ovo smanjiti mogućnost povrede. Ta radnja samo vas čini savitljivijim.

Kupovina skupih proizvoda

Zašto da kupujete osveživač vazduha kad možete da posolite limun koji ste isekli na četiri dela i ostavite ga u kuhinji? Zašto da kupujete deterdžent kad možete da ga napravite od sapuna i sode za pranje? Zašto da kupujete dezodorans kad možete da istrljate pazuh uljem od kokosa i praškom za pecivo?

Čitanje vesti

Prema profesoru Grejamu Dejviju, non-stop konzumiranje negativnih vesti može značajno da doprinese smanjenju raspoloženja i razvoju depresije, anksioznosti, stresa... Ova lista ne spada u kategoriju negativnih vesti i zbog toga vam je spasla život!

IMA TOGA JOŠ... VIŠE NA WWW.24SATA.RS

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.