„Tesla je odlično igrao bilijar”

Multimedijalna pozorišna predstava „FBI - Dosije Tesla“, koju priprema legendarni muzičar dr Nele Karajlić povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle i 80 godina od kada je veliki naučnik proglašen počasnim građaninom Novog Sada (10. jula 1936), premijern

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Z. Čonkaš

Multimedijalna pozorišna predstava „FBI - Dosije Tesla“, koju priprema dr Nele Karajlić, premijerno će biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu 19. novembra. Teslu tumači Nikola

Rakočević.

PREMIJERA - Radnja predstave smeštena je u Njujork 1943, kada je, kako kaže Nele, nakon odlaska Tesle sa životne scene pokrenuta nemilosrdna trka svetskih obaveštajnih službi za njegovim tajnim oružjem koje bi moglo promeniti tok Drugog svetskog rata.

Upravo je to i zadatak glavnog glumca, koga je FBI poslao u Teslinu hotelsku sobu da pokupi sva dokumenta koja je veliki naučnik ostavio za sobom.

- Tesla je bio veoma intrigantna ličnost. Bio je veoma duhovit čovek, odlično je igrao bilijar, a bio je i veliki kockar. O tome se malo zna, a ja sam veoma zanimljiv materijal o Teslinom životu našao u njegovoj prepisci sa medijima i pismima njegovih sestara koja su mu stizala iz Srbije - priča Karajlić uz napomenu da ga je Teslino delo toliko nadahnulo da je ceo komad napisan u stihovima.

Kaže i da je oko 70 odsto priče u predstavi istinito, a da je samo 30 odsto fikcija.

- Malo smo eksperimentisali i sa modernim tehnologijama, tako da se na platnima iza glumaca projektuju veoma ubedljive fotografije njujorških ulica, a pomoću samo jednog klika na kompjuteru cela scena se, recimo, prenosi u Teslinu hotelsku sobu ili na neka druga mesta - objašnjava Karajlić i dodaje da su nove tehnologije omogućile i da Nebojša Glogovac tumači jednu od glavnih rola, a pojaviće se samo na filmskom platnu.

Uloga Nikole Tesle poverena je Nikoli Rakočeviću.

- Dr Nele je praktično učestvovao u mom vaspitanju i odgoju jer sam rastao uz njegove legendarne “Nadrealiste”. A to što mi je poverena jedna od glavnih uloga u ovoj predstavi daje mi podsticaj da što bolje dočaram gledaocima činjenicu da su veliki naučnici bili obični ljudi, a ne bogovi i da je uspeh koji su postizali samo plod znatiželje koja se rađa iz ljubavi - naglasio je Rakočević.

U predstavi pored Karajlića i Rakočevića uloge tumače i Marko Gvero (Arturo Sati), Aleksandar Gajin (Mark Tven), Bojan Dimitrijević (Pepe), Vaja Dimović (Ana Marija), Ivan Zablaćanski (Karlo), Milorad Kapor (Bibi), Nebojša Savić (Ruski šijun), Boško Ćirković Škabo (član grupe „Beogradski sindikat“), a na filmskom platnu naći će se Nebojša Glogovac.

Premijera je simbolično zakazana u 20.21 sat kako bi se podsetila javnost da je Novi Sad dobio prestižnu titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu.

NELE KARAJLIĆ

NIKOLA TESLA

NIKOLA RAKOČEVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.