Udario Surface na Mac Pro

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Majkrosoft i Epl su nedavno u roku od dva dana predstavili nove adute - Majkrosoft je izašao sa novim laptopom Surface, dok je Epl predstavio osveženu verziju MacBooka sa oznakom Pro.

SURFACE BOOK

MAJKROSOFT -

Sudeći po kompaniji, Surface Book poseduje bateriju koja može da izdrži 16 sati rada i tri puta je brži kada su grafičke performanse u pitanju u poređenju sa najboljim modelom Mac Book Pro.

Majkrosoft poručuje da je nadograđeni Surface Book najsnažnija verzija ikada proizvedena, a ispod haube se nalazi najnoviji procesor Intel i7, redizajnirani sistem hlađenja sa dodatnim ventilatorom i NVIDIA GeForce GTX 965M GPU koji gura 1,9 teraflopsa grafičkih performansi.

Sva poboljšanja se nalaze u okviru postojećeg kućišta Surface Book laptopa, što nam govori da dizajn nije menjan, ali je nadograđeni model nešto teži od svog prethodnika verovatno zbog jače baterije. Novi Surface Book će biti dostupan u konfiguracijama od 256 GB, 512 GB i 1 TB s cenama od 2.400, 2.800 i 3.300 dolara, a u prodaji će biti od 10. novembra.

Podjednako zanimljiv jeste i Surface Studio dva-u-jedan PC. Očigledno je da je Majkrosoft ozbiljno počeo da razmišlja o budućnosti, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da je prodaja desktop kompjutera u drastičnom padu. A tu budućnost će činiti uređaji 2-u-jedan i kompanija je spremna da uradi sve da bi poboljšala prodaju svog operativnog sistema Windows 10. Zato Surface Studio spaja najbolje od oba sveta.

Tu je 28-inčni displej sa procesorom Core i7 ili i5. Core i5 procesor uparen je sa grafikom Nvidia GeForce GTX 965M, dok potencijlani vlasnici verzije Core i7 mogu da biraju između grafičkih karti Nvidia GeForce GTX 965M ili GTX 980M.

Surface Studio dolazi sa već instaliranim operativnim sistemom Windows 10 Pro i dodatno nam nudi portove USB 3.0, SD čitač kartica, ethernet i džek za slušalice na svojim stranama, a primetan je i nedostatak priključka USB Type-C.

Kao što je slučaj i sa modelom Surface Book, sve ovo dolazi sa podjednako impresivnom cenom koja iznosi 2.999 dolara.

MACBOOK PRO

EPL - On nije važan samo za nas, važan je za svet. Mac je imao dubok uticaj na edukaciju, dizajn, posao, umetnost i nauku i toliko drugih polja. Svetske kreativne snage koriste Mac da bi gurale svet napred. Već 25 godina definišemo i redefinišemo mogućnosti noutbuka, a danas ćemo to uraditi ponovo - rekao je na predstavljanju modela MacBook Pro Tim Kuk.

Novi model ima nov dizajn, a kućište od aluminijuma donosi radosne vesti – džek za slušalice u kućištu. U pitanju je najtanji MacBook Pro ikada napravljen (14,9 i 15.5 milimetara), a dolaziće sa 13 i 15-inčnim displejom koji je 67 odsto svetliji u poređenju sa prethodnom MacBook generacijom. Novi laptop pokretaće procesor Core i7 uparen sa grafikom Radeon Pro, a tu je i superbrzi SSD, kapaciteta do dva terabajta. Verziju sa manjom dijagonalom moguće je uzeti i sa i5 procesorom, dok je grafika Intel Iris.

Tastatura je takođe doživela određene promene, prisutno je pozadinsko osvetljenje tastera, kao i Retina displej osetljiv na dodir, smešten na vrhu odmah ispod ekrana nazvan Touch Bar i adaptira se na svaki softver koji koristite i prikazuje njegove najvažnije elemente koje je moguće dodavati ili uklanjati.

Još jedan novitet jeste i čitač otiska prstiju Touch ID, koji je smešten u dugme na kućištu Power, ali i posebno dugme za Siri na tastaturi.

Korisnicima su na raspolaganju i četiri porta Thunderbolt 3 koja imaju podršku za USB-C i svaki od njih se može koristiti za punjenje uređaja, ali primetan je nedostatak slota za SD karticu. Sudeći po kompaniji, novi MacBook Pro može da izdrži 10 sati korišćenja bez paničnog trčanja ka utičnici.

Cena najjeftinijeg modela sa dijagonalom ekrana od 13 inča iznosi 1.449 dolara i može se popeti sve do 1.779 u zavisnosti od konfiguracije, dok verzija sa ekranom od 15 inča košta 2.399 dolara.

Majkrosoft i Epl su nedavno u roku od dva dana predstavili svoje nove adute. Prvo je Majkrosoft izašao sa novim Surface laptopom i kompjuterom sa impresivnim performansama da bi sutradan Epl, na dvadesetogodišnjicu svog prvog noutbuka (PowerBook), predstavio osveženu verziju MacBooka sa oznakom Pro. Sudeći po performansama, ali i po ceni biće mrtva trka.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.