Miloš u Beču dobio novo srce

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET - S. Todorović / B. Bogosav

Mladom naučniku Milošu Nikoliću urađena je transplantacija srca u AKH klinici u Beču, iako su naši lekari rekli da mu transplantacija uopšte nije potrebna. Na Fejsbuk profilu “Srce za Milošev osmeh” objavljeno je da je Miloš novo srce dobio 27. oktobra.

ŽIVOT - Miloš (30) je u žižu javnosti dospeo kada je Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju i bivši direktor Kliničkog centra Srbije (KCS), javno pozvao da se obustavi akcija prikupljanja pomoći za mladića, uz tvrdnju da on nije kandidat za transplantaciju i da može sasvim normalno da živi.

Nakon toga Miloš i njegova majka Nada otputovali su 27. januara ove godine u Beč kako bi čuli drugo mišljenje. Međutim, čim je primljen u AKH kliniku, Milošu je stalo srce - i to četiri puta. U izveštaju AKH klinike pisalo je da on ima veliku potrebu za srčanom transplantacijom. Stavili su ga 28. januara na listu za transplantaciju, ali je ubrzo skinut jer, kako je navedeno, “sa srpskim državljanstvom listing preko Eurotransplanta nije moguć”. Zato su bile potrebne garancije Ministarstva zdravlja i KCS da će dodatni troškovi biti plaćeni ukoliko bude komplikacija, što je Ministarstvo i dalo.

- Poslednjih mesec dana Miloš je bio u bolnici jer mu je svakim danom bilo sve gore. Aritmije i tahikardije koje je imao bile su jake. Nije mogao ni iz kreveta da ustane. Lekari su tada odlučili da ga stave na listu, ali kao hitnog pacijenta i u roku od sedam dana nađeno je srce za Miloša - prepričava njegova majka.

Ona objašnjava da je sa Milošem bila sve do polaska u operacionu salu, ali i da ga je videla čim je izašao iz nje.

- Još je bio pod anestezijom, ali sam mu rekla da je transplantacija obavljena i da je sve dobro prošlo. Ništa mi nije rekao, samo me je blago stisnuo ruku - kroz osmeh kaže Nada.

Miloš i njegova majka ostaće još u Beču, a povratak u Srbiju zavisi od brzine Miloševog oporavka.

Miljko Ristić, doktor koji se protivio Miloševoj operaciji, kaže za „Blic“da je iznenađen što je ipak do operacije došlo.

- U svakom slučaju, meni je drago da se ta cela priča oko Miloša konačno završila. Miloš je dobio novo srce i ja mu želim jedan uspešan oporavak i dug život - kazao je Ristić.

MILOŠ NIKOLIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.