Od bolje budućnosti do - srednjeg prsta

Zoran Predin, frontmen kultnog slovenačkog benda „Lačni Franz”, okupio je mlađu ekipu muzičara sa kojom je posle više od dve decenije objavio album „Svako dobro”.

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - N. Džodan - D. Dostanić

Naziv albuma deluje optimistično, iako nije baš tako kada se posluša pesma?

- Namerno je napravljen kao pozdrav, želja, a može se pretvoriti u nekom drugom kontekstu u dosta trpko i ironično značenje, kao u mojoj pesmi u kojoj zahvaljujem majstorima što su uspeli da nam naprave život takav kakav sada živimo. To je moja bolja budućnost. Ja sam učio u školi sedamdesetih da me čeka bolja budućnost, a umesto te bolje budućnosti me čekao srednji prst, i zbog toga sam napisao pesmu „Svako dobro”.

Na novom albumu ima šest novih pesama i četiri stare pesme?

- Da, četiri su stare pesme, ali imaju novi tekst. Recimo „Zombi praslaven” je sasvim nova. Ako je „Praslaven” bila pesma o tome kako su nam sjebali sve i kako će nam sigurno u budućnosti sjebati sve, a danas vidimo da im je to više nego uspelo, onda „Zombi praslaven” peva od tog trenutka pa dalje, odnosno zahvaljuje svojim očevima što su bili tako mudri.

Zašto ste ovaj album objavili i na srpskom i hrvatskom? Nekad su ljudi ovde voleli vaše pesme na slovenačkom jeziku.

- To je bilo tada, sada više nije. Danas je slovenački jezik strani jezik, kao finski ili pakistanski ili bilo koji drugi.

Predskazuju li nešto pesme s novog albuma?

- Ne. Ove pesme samo opisuju trenutnu situaciju da bi iz toga nešto naučili, pa će sledeći album tražiti odgovore u budućnosti.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.