Mame napravile IT bum bez znanja i sa malo love

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - U. Jelić

Ana Pajković i Marija Janjušević imale su uspešne karijere, ali nakon što su obe postale majke, odlučile su da krenu u novu poslovnu avanturu pokretanje mobilne aplikacije. I uspele su!

Ana Pajković i Marija Janjušević imale su uspešne karijere, međutim, nakon što su obe postale majke, odlučile su da krenu u najveću poslovnu avanturu svojih života - pokretanje mobilne aplikacije, iako nijedna od njih nije programer, niti se bavila IT biznisom.

IDEJA - Nisu imale ni početni kapital, odnosno njihov jedini početni kapital bili su, kako kažu, muževi. I uspele su!

- Iako smo majke, imale smo puno vremena pa smo rešile da se upustimo u nešto potpuno novo - pravljenje aplikacija. Za nas je bio izazov da stvorimo nešto što će pomoći nama, ali i drugim roditeljima - priča Marija.

Ideja za projekat brzo se javila i pokrenule su Kidster, aplikaciju za prodaju i kupovinu stvari koje su potrebne roditeljima. Međutim, pred njima je bio prilično dug put...

- U početku smo bukvalno vukle uspešne ljude iz tehnološkog sveta za rukav jer smo želele da čujemo njihova iskustva. Bile smo pomalo i zatečene jer nas niko nije odbio i svi su želeli da nam pomognu. Ipak, bilo je i poteškoća zbog naše tehničke nepotkovanosti. Stalno smo morale da učimo, ali sve što nam je u početku bilo potrebno, mogle smo da nađemo na netu - priseća se Marija.

A pomoć im je i te kako trebala jer ni Ana ni Marija nisu bile programeri i imale su ograničen budžet. Prvi korak ka ostvarivanju njihove ideje bio je sajt Beogradzadecu, zajednica za roditelje. Ovo im je ujedno bila i ulaznica u svet investitora kojima su imale da pokažu neke od svojih ideja u gotovoj formi.

- Našoj ekipi se pridružila i devojka iz Londona koja nam je mnogo pomogla pri pronalaženju potrebnog novca jer je već imala kontakte. Međutim, i investitori su nam dali jednu lekciju: mislile smo lokalno, a morale smo da razmišljamo globalno jer smo na taj način uz pomoć istih resursa mogle da dospemo do znatno većeg broja ljudi - objašnjava Marija.

Takođe, shvatile su i da im je potreban programer koji na celu priču neće gledati kao na posao - bio im je potreban otac, a to su, zahvaljujući originalnoj ideji i dobile. Napokon su imale resurse i tim koji je mogao da ostvari projekat.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.