Trijumf volje: 55 maratona za 55 dana!

Goran Nikolić, slabovidi maratonac iz Kragujevca, pretrčao oko 2.400 km i postavio novi Ginisov rekord

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - N. Radišić

VOLJA - Na levo oko ne vidim apsolutno ništa, a na desno vidim samo pet odsto. I eto, uspeo sam da dokažem šta invalidi mogu da urade. Imam ženu, imam sina, imam prijatelje. A ljudi, invalidi koji su me dočekivali i pravili mi društvo tokom celog puta kroz tri države, dali su mi krila... Pokazali smo da zajedno možemo sve. Zbog njih sam i trčao da bi ljudi koji imaju invalidnost mogli da dobiju posao. Da bi ostali znali da oni mogu mnogo pa često i više nego obični, zdravi - kaže Nikolić koji je pre dva dana dobio od gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića zlatnik sa likom Svetog Đorđa.

Ovaj junak, koji je pokazao da volja čini čuda, koji je porušio sve predrasude prema ljudima sa invaliditetom, kaže da je na trčanje za Ginisa poneo 10 pari patika.

- Poneo sam patike zato što one nisu mogle da izdrže. Jednostavno, đonovi se umore, slepe i onda moraju da odmaraju par dana da se vrate u normalu. A ja sam ih menjao i nosio sa sobom i nisam se umorio. Morao sam da unosim mnogo tečnosti zbog napora i suplementiranu hranu koja je obogaćena vitaminima i mineralima. Posle trčanja sam jeo meso, sir, jaja... Pre trčanja uglavnom testeninu, makarone, špagete... priča Goran.

U proseku je trčao brzinom od devet kilometara na sat.

- Pet puta su mi radili analize krvi. Poslednji put u Podgorici su mi radili neku dubinsku analizu i svi su bili u čudu kako sam čio, zdrav, bez znakova umora. To je dokaz da je motiv jači od svakog napora i da daje snagu čoveku - zaključuje Nikolić.

Verifikacija Goranovog rekorda se očekuje u narednim mesecima dok stručna komisija pregleda i verifikuje sve rezultate i materijale sa svih 55 maratona.

Ništa mi nije bilo teško, iako sam trčao svakog dana

po više od 42 kilometra. Srce je pobedilo i motiv

Goran Nikolić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.