Velemajstori: Oni su naši Ronaldo i Mesi, ali za matematiku!

Naši zlatni matematičari će imati pune ruke posla da prebroje sve nagrade i medalje koje su osvojili ove godine. Poslednje su stigle iz Moskve

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - A. Janković

GENIJALCI - Oni su lepi, mladi, pametni. Kažu da nije tačno da po ceo dan sede i uče. Imaju vremena za sve, a uspesi se samo nižu. Bila je ovo sjajna godina za mlade matematičare!

Godinu punu uspeha ovi mladi šampioni započeli su na Međunarodnoj olimpijadi u Kazahstanu koja se održavala od 13. do 19. januara. Već na samom startu uspeh je bio očigledan te su se sa tog nadmetanja vratili sa tri zlatne, jednom srebrnom i dve bronzane medalje. Na takmičenju je učestvovalo 450 takmičara iz 19 država, a iz Srbije je otputovalo sedam učenika i dva profesora. Zlatne medalje iz matematike su osvojili Ognjen Tošić i Aleksa Konstantinov, dok se Aleksa Milojević okitio srebrom.

Da su među najboljima dokazali su odmah mesec dana nakon osvajanja prvih medalja. Na završnom tradicionalnom Međunarodnom takmičenju iz matematike i fizike “Romanian Master of Mathematics and Romanian Master of Physics” ovi zlatni momci u Srbiju su poneli dve medalje i tri pohvale. Bronzane medalje dobili su Aleksa Konstantinov i Aleksa Milojević, a pohvale Nikola Sadovek, Luka Vukelić i Igor Medvedev.

Tri meseca kasnije, na 33. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola koja se održavala ove godine od 5. do 8. maja u Albaniji, matematički geniji osvojili su prvo mesto!

Ovi momci ni preko leta nisu odmarali pa su se u julu okitili sa još pet medalja! Na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike održanoj u Honkongu, u ogromnoj konkurenciji, naši momci su uspeli da još jednom potvrde svoj uspeh i svoje znanje! Srebrnu medalju je osvojio Aleksa Milojević, a bronzane Aleksa Konstantinov, Igor Medvedev, Ognjen Tošić i Nikola Sadovek.

Da se trud i znanje isplati pokazalo se pre nekoliko dana u Moskvi, gde je održan tradicionalni ekipno-individualni turnir “Matematički višeboj”. U ekipnom takmičenju (zbir bodova u tri individualna i u jednom timskom takmičenju), tim Matematičke gimnazije je osvojio prvo mesto i prvu nagradu. U pojedinačnoj konkurenciji (zbir bodova u tri discipline) Nikola Raičević je osvojio prvu nagradu, drugo mesto je pripalo Aleksi Milojeviću, dok je treće odličje pripalo Igoru Medvedevu.

Jedno je sigurno - na ovome se neće zaustaviti!

Godina se polako bliži kraju, a naši zlatni matematičari će imati pune ruke posla da prebroje sve ovogodišnje osvojene nagrade i odličja sa raznih evropskih i svetskih takmičenja. A od početka godine osvojili su više od 20 medalja!

xxxxxCum

dit, consenisit acilla facidunt praestrud te magniam etummy nis

nulla

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.