Sporazumi s Kinom: U pruge i puteve ulažu 734 miliona €

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

Srbija je na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope “16 +1” u Rigi potpisala šest ugovora i sporazuma sa Kinom vrednih 734 miliona evra, a kako je rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić, u realizaciju tih projekata krenuće se odmah.

KILOMETRI - Među potpisanim ugovorima su onaj koji predviđa radove na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, zatim na Koridoru 11 i delu obilaznice oko Beograda, na deonici Surčin-Obrenovac, vredan 207 miliona evra.

Premijer je precizirao da je sporazum koji se tiče izgradnje brze pruge ka Budimpešti, na deonici Beograd - Stara Pazova, vredan je 319,9 miliona evra, i njim će se “ubrzati pruga do Novog Sada, a time i obezbediti brže putovanje ljudi i robe”.

Potpisan je i sporazum vredan 208 miliona evra za deonicu Surčin-Obrenovac na Koridoru 11.

- Danas otvaramo deonicu LjigPreljina, dužine 40,4 kilometra a onda ostaju Obrenovac-Ub i treći deo deonice Lajkovac-Ljig, gde imamo problem sa eksproprijacijom.

Želim da izgradimo dvostruko više kilometara puta nego što je izgrađeno za 35 godina vladavine Josipa Broza Tita

Aleksandar Vučić,

premijer Srbije

Za nas je prioritetno da sa njima uskoro dogovoramo deonicu Požega-Preljina, u dužini od 31 kilometar, čijim bi završetkom dramatično povećali turistički potencijal Zapadne Srbije - kazao je premijer.

Upitan kada će početi radovi, Vučić je najavio da će izvršiti “prijateljski pritisak na konzoricijum, koji je dobio ovaj projekat kako bi ih naterao da odmah krenu sa radovima”.

Premijer je istakao i da smatra da su uradili dobre stvari za Srbiju.

- Svi ti razgovori doprineće privrednom rastu i političkim odnosima i, na kraju krajeva, porastu životnog standarda stanovnika. Želim da izgradimo dvostruko više kilometara puta nego što je izgrađeno za 35 godina vladavine Josipa Broza Tita - rekao je Vučić i ocenio da je Srbija uradila najviše posla u Rigi poredeći se sa drugim zemljama koje takođe razvijaju poslove sa Kinom.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.