Hilari vs. Tramp, finalna runda

Izbori za američkog predsednika održavaju se danas. Doktor Neven Cvetićanin sa Instituta za društvene nauke i politički analitičar Dušan Janjić komentarišu kako će izbor novog predsednika Amerike uticati na svet, ali i naš region.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - V. Filipović / M. Bajić

Izbori za američkog predsednika održavaju se danas. Doktor Neven Cvetićanin sa Instituta za društvene nauke i politički analitičar Dušan Janjić komentarišu kako će izbor novog predsednika SAD uticati na svet, ali i na Srbiju.

SAD - Rezultat izbora mogao bi da utiče na Evropu. Ukoliko, na primer, Tramp pobedi, to bi moglo da da vetar u jedra svim populističkim pokretima u Austiji,

Italiji, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj, kao što bi pobeda Hilari Klinton mogla da da na snazi takozvanim mejnstrim političkim grupacijama - kaže Cvetićanin, ali napominje da Amerika ne menja svoju politiku naglo, bez obzira iz kog tabora dolazi budući predsednik.

Što se tiče regiona, Cvetićanin smatra da bi pobeda Trampa možda više odgovarala Srbiji.

- Porodica Klinton na Kosovu je glorifikovana, pa bi pobeda Klintonove išla naruku više onim grupacijama koji gaje simpatije prema toj porodici. Ipak, teško da bi politika Hilari Klinton bila nastavak politike njenog muža jer se svet promenio. S druge strane, većina Srba je za

44:41

Klintonova je u vođstvu za tri procentna poena u odnosu na

Trampa

Trampa i za Srbiju i njenu regionalnu poziciju bilo bi bolje da pobedi Tramp. Mi, ipak, nismo u poziciji da se svrstavamo, već treba da sačekamo rezultate jer ćemo morati da sarađujemo sa američkom administracijom ko god da bude predsednik - napominje Cvetićanin.

Dušan Janjić kaže da su oba kandidata kampanji dali negativan kontekst.

- Amerika ima tri ozbiljna problema s kojima su se suočili i kandidati. Prvi je očigledno loša ekonomsko-socijalna situacija. Drugi je prispitivanje geostrateške pozicije američke politike, a treća tema su skandali koji potresaju kampanju i Trampa i Klintonove. Nebitno da li je to Trampov odnos prema ženama ili Hilarino odavanje tajni - kaže Janjić i dodaje da će “Amerika biti primorana da nastavi sa spoljnom politikom koju je započeo Džorž Buš stariji”.

Na pitanje da li je Balkan u bilo kakvim planovima SAD, analitičar odgovara odrično.

- O Balkanu nije bilo ni reči, niti postoje bilo kakvi indikatori da će se tu nešto menjati kada je u pitanju američka politika - rekao je Janjić.

NEVEN CVETIĆANIN

DUŠAN JANJIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.