Od Ljiga do Preljine 120 na sat

“Povezujemo Srbiju kilometar po kilometar. Brinemo o svakom njenom delu. Ovo je važan dan za ceo Moravički okrug, za ceo region centralne i zapadne Srbije”, rekao je juče premijer Aleksandar Vučić, pre nego što je otvorena deonica autoputa Ljug Preljina.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / EKONOMIJA -

AUTOPUT - On je juče, zajedno sa potpredsednicom Vlade i ministarkom saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović i ministrom ekonomije Azerbejdžana Sahinom Mustafajevevim otvorio deonicu koridora 11 Ljig - Preljina, dugu 40,359 kilometara, na kojoj je ograničenje brzine 120 kilometara na sat.

- Izgradnjom puteva omogućavamo isti život u Novom Sadu, Surdulici, Nišu... Brinemo o ljudima da zajedno rade i stvaraju bezbednost. I radićemo sutra u Grdelici i prekosutra u Pirotu. Za deset dana otvorićemo 10 kilometara iza Niša, za mesec dana Pirot - Dimitrovgrad, do kraja godine do bugarske granice - rekao je Vučić.

Skraćuje put za pola sata

Deonica Ljig - Preljina ne samo što je daleko bezbednija od Ibarske magistrale, koja važi za najopasniju deonicu u Srbiji, već je i oko 17 kilometara kraća pa su procene, da će se ovim putem od Ljiga do Preljine stizati za oko pola sata umesto za dosadašnjih oko sat vremena, uz vožnju pri brzini od 80 kilometara na sat.

Četiri tunela, tri petlje

Najveći izazov za građevinare bile je izgradnja tunelskih konstrukcija, kao i sanacija nepredviđenih klizišta. Na samoj trasi nalazi se veliki broj objekata - četiri tunela ukupne dužine dva i po kilometra, 66 mostovskih konstrukcija (5 km). Na deonici se nalaze i tri petlje - privremena

Radićemo sutra u Grdelici i prekosutra u Pirotu. Za deset dana otvorićemo 10 kilometara iza Niša, za mesec dana Pirot - Dimitrovgrad, do kraja godine do bugarske granice.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije

petlja “Dići” u mestu Dići pored Ljiga, koja povezuje Ibarsku magistralu sa novim autoputem. Zatim petlja “Takovo” koja povezuje Gornji Milanovac sa novim autoputem i petlja “Preljina” koja povezuje Ibarsku magistralu sa autoputem i preusmerava vozila prema Čačku ili Beogradu.

Vozači će deonicom Ljig - Preljina do kraja godine putovati bez plaćanja putarine.

Vrednost ugovorenih radova za Ljig - Preljinu iznosila je 308 miliona evra, od čega je 300 miliona za radove uplaćeno iz budžeta Azerbejdžana, dok je osam miliona evra obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Na otvaranju autoputa na Takovskoj petlji okupilo se više od 10.000 ljudi

Najveći izazov za građevinare bila je izgradnja tunelskih

konstrukcija: vozači će deonicom

Ljig - Preljina do kraja godine

putovati bez plaćanja putarine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.