Posao dobija 129 lekara!

Zlatibor Lončar: Stalni radni odnos biće obezbeđen za 234 zdravstvena radnika u 53 ustanove u Srbiji

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - A. Đokić

- Od toga biće zaposleno 129 lekara, najviše anesteziologa, radiologa, pedijatara i svih onih specijalnosti koje nedostaju. Do nove godine biće raspisan još jedan takav konkurs - rekao je juče ministar zdravlja, što znači da će ukupno biti zaposleno oko 500 zdravstvenih radnika.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da će se time sprečiti odlazak lekara iz zemlje, ali i zadovoljiti potrebe institucija u kojima se spasavaju životi naših građana. Kriterijumi na osnovu kojih je raspisan konkurs upravo su nedostatak specijalnosti, ali i same potrebe zdravstvenih ustanova.

„Stalni radni odnos biće obezbeđen za 234 zdravstvena radnika u 53 ustanove u Srbiji“, najavio je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

ŠANSA - Od toga biće zaposleno 129 lekara, najviše anesteziologa, radiologa, pedijatara i svih onih specijalnosti koje nedostaju. Do nove godine biće raspisan još jedan takav konkurs rekao je Lončar.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da će se time sprečiti odlazak lekara iz zemlje, ali i zadovoljiti potrebe institucija u kojima se spasavaju životi naših građana. Kriterijumi na osnovu kojih je raspisan konkurs su upravo nedostatak specijalnosti, ali i same potrebe zdravstvenih ustanova.

Neki od domova zdravlja u kojima će biti zaposleni mladi kadrovi su Palilula, Zvezdara, Zemun, Voždovac i Novi Sad. Konkursi su raspisani i u opštim bolnicama „Novi Pazar“, „Loznica“, „Sremska Mitrovica“, „Paraćin“, „Šabac“, „Stefan Visoki“u Smederevskoj Palanci i „Sveti Luka“u Smederevu. Među zdravstvenim ustanovama koje će dobiti nove zaposlene u oblasti medicine su i KBC „Bežanijska kosa“, Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodina, KBC „Zvezdara“, Klinički centar Srbije, KBC „Dragiša Mišović“.

Novi doktori, medicinske sestre i tehničari lečiće i naše najmlađe pacijente u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i Institutu za majku i dete. Mladi će biti zaposleni i u Zavodima za javno zdravlje Valjevo, Šabac, Pirot, Požarevac i Zrenjanin.

Plate medicinskih sestara u zdravstvenim institucijama kreću se od 30.000 dinara i više, a dodatno se plaćaju dežurstva. Doktori bez specijalizacije plaćeni su oko 55.000 dinara dok oni sa specijalizacijom primaju oko 70.000. Najplaćeniji su hirurzi i doktori u bolnicama i kliničkim centrima koji primaju za svoj rad naknadu od oko 100.000 dinara.

ZLATIBOR LONČAR

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.