Ode BG nebu pod oblake

Beograd bi u narednih nekoliko godina trebalo da dobije najmanje tri kule visoke po stotinak i više metara

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

KULE - Kao na filmskoj traci poslednjih meseci ređaju se projekti i planovi za izgradnju nebodera. Najizvesnija je gradnja na tri lokacije - u Bloku 65, kod Ušća i u okviru “Beograda na vodi”, a planovi postoje i za prostor kod hotela “Jugoslavija”, pa u blokovima 42 i 18a, čak i na Autokomandi.

Najstariji projekat je “West 65”, u okviru kojeg je predviđena kula od 39 spratova visoka 146 metara sa 37.000 kvadrata. U njoj bi trebalo da se nalaze i hotel i poslovni apartmani, a prema najavama investitora, gradnja bi mogla da počne krajem naredne godine i bude završena 2020.

Najviše prašine digla je ideja o gradnji “Ušća

2”, kancelarijskog prostora na 28.000 kvadrata u neposrednoj blizini Brankovog mosta. Bliznakinja na Ušću bi prema najavama bila visoka 103,9 metara, koštala bi 60 miliona evra, a završetak bi mogao da se očekuje već 2019. godine.

Naravno, tu je i kula u okviru “Beograda na vodi”. Iako će biti visoka “samo” 168 metara, a ne prvobitno najavljenih 220, biće najviša među ovim lepoticama i u njoj će na 47.000 kvadrata biti stanovi, hotel, restoran i vidikovac sa najboljim pogledom na prestonicu.

U najavljene projekte spadaju i dve kule u okviru sadašnjeg hotela “Jugoslavija”, koje bi imale po 33 sprata i bile visoke 140 metara. Jedna bi imala poslovne i komercijalne sadržaje, a druga bi služila za stanovanje. Ipak, čini se da je ovaj projekat još daleko od realizacije.

Direkcija za izgradnju i građevinsko zemljište, u okviru jedne od svojih studija, predviđa gradnju visokih objekata i u Bloku 42, na prostoru buduće autobuske i železničke stanice, u Bloku 18a, prekoputa “Beograda na vodi”, ali i na Autokomandi.

146 METARA: “WEST 65”

103,9 METARA: BLIZNAKINJE NA UŠĆU

168 METARA:

KULA U BG NA VODI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.