On je novi vladar Amerike (i sveta)

Donald Tramp ubedljivo je izabran za 45. predsednika SAD

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

IZNENAĐENJE - Tramp je osvojio više od 270 potrebnih elektorskih glasova (289) i “oteo” birače u državama u kojima se očekivala sigurna pobeda demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

Novi predsednik SAD rekao je u prvom obraćanju javnosti da će SAD postati najjača sila.

- Biću predsednik svih Amerikanaca. Ovo mi mnogo znači. Za one koji su odabrali da me ne podrže, tražim vašu pomoć kako bismo doneli korist našoj velikoj zemlji. Milionima vrednih muškaraca i žena poručujem da ću služiti vama, narodu. Ova zemlja ima izvanredan potencijal, a zajedno ćemo napraviti divne stvari. Svi imate veliki potencijal, i iskoristićemo ga. Gradićemo mostove, aerodrome, bolnice, škole, obnovićemo infrastrukturu, a dati posao milionima ljudi - dodao je novi predsednik.

Hilari Klinton čestitala je rivalu i poručila svojim pristalicama da priznaju rezultate.

- Znam da ste razočarani, i ja

sam. Kao i milioni Amerikanaca. Ovo što se dogodilo je bolno i boleće i dalje. Ipak zapamtite da ovde nije reč o jednom čoveku, već o Americi i njenim vrednostima - navela je Hilari.

Ona je izgubila izbore i u onim državama u kojima se verovalo da joj je pobeda gotovo obezbeđena, u Viskonsinu, na primer. Zaostajala

...Razvićemo sjajne odnose s drugim zemljama. Nijedan san i izazov nisu preveliki. Amerika se više neće zadovoljavati ničim što je manje od najboljeg. Želim da poručim svetskoj zajednici: pošteno ćemo se odnositi prema svima...

Donald Tramp,

je u državama poput Pensilvanije i Mičigena, a nije uspela ni da pridobije mnoge mlade birače, koji su prvobitno bili naklonjeni njenom rivalu Berniju Sandersu, a pre četiri godine - Obami.

Šok zbog poraza Hilari dele i holivudske zvezde. Ledi Gaga je organizovala protest ispred čuvene Trampove kule. Među najglasnijima su i Lena Danam, Majli Sajrus i Ejmi Šumer i sve one su izjavile da će napustiti SAD ako Tramp pobedi.

Možda najpotresniji rezultat izbora video se već tokom glasanja, kada je sajt za podnošenje zahteva za iseljenje u Kanadi pao zbog prevelikog broja zahteva iz SAD.

U mnogobrojnim analizama rezultata izbora, kao podsećanje ili uteha, pominje se Trampov pozitivan stav prema Vladimiru Putinu (i obrnuto). Da li će svet zaista dobiti mirnije odnose SAD i Rusije, ostaje da se vidi.

novi predsednik SAD

Biću predsednik svih Amerikanaca. Udvostručićemo rast i postati najjača sila. Istovremeno, razvićemo sjajne odnose s drugim zemljama. Nijedan san i izazov nisu preveliki. Amerika se više neće zadovoljavati ničim što je manje od najboljeg

Donald Tramp,

novi predsednik SAD

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.