Novi život za „škodu oktaviju“

„Škoda“je redizajnirala svoj kompaktni automobil i popularna “oktavija” je dobila novi izgled, kvalitetniji enterijer i ekonomičnije agregate.

24 Sata (Serbia) - - NA TOČKOVIMA - A. Pijevac

REDIZAJN - „Škoda“je pre nekoliko meseci predstavila svoj prvi veliki SUV nazvan „kodijak“, ali za srpsko tržište važniji model je nedavno redizajnirana „oktavija“koja će se našim vozačima ponuditi do kraja godine.

Za razliku od većine proizvođača, Česi su se odlučili za hrabriji pristup, tako da je „oktavija“dobila potpuno novo lice. Pored veće maske hladnjaka i dorađenih branika, najveća promena je ugradnja podeljenih prednjih farova koji nas podsećaju na pokušaj „Mercedesa“sa starom „E-klasom“(oznaka W212). „Oktavija“sada izgleda modernije, pa i luksuznije, a „Škodi“će svakako prijati poređenje sa „Mercedesom“. Takođe, prednja svetla sada mogu da se poruče sa LED tehnologijom.

Redizajnirana je i kabina koja sada nudi dodatnih sedam centimetara prostora za kolena putnika na zadnjim sedištima. Prtljažnik “oktavije” može da primi 590 litara, a karavanskog „kombija“čak 610 litara,

što su rekordne vrednosti za segment kompaktnih automobila. Poboljšan je i kvalitet materijala, a „oktavija“sada koristi i moderne infotejment sisteme iz „superba“i „kodijaka“. Centralni ekran osetljiv na dodir je sada dijagonale 9,2 inča, dok vozači mogu da se odluče i za brojne sisteme asistencije i bezbednosti, naravno, uz doplatu.

„Škoda“je unapredila i motore koji mogu da se pohvale manjom potrošnjom (oko deset odsto) u odnosu na aktuelne agregate. Ponuda motora će biti (očekivano) bogata, sa pet benzinaca i četiri dizelaša u rasponu snage od 84 KS do 184 KS. Deo redizajnirane „oktavije“će biti i novi 1,0-litarski trocilindrični turbo benzinac sa 115 KS i 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Kao i do sada, „oktavija“će moći da se dobije u kombinaciji sa 4x4 pogonom i automatskim menjačima sa dvostrukim kvačilom. Sportske verzije stižu nešto kasnije sa 190 KS kod TDI verzije, odnosno 230 KS u TSI izdanju. Takođe, u pripremi je i još snažnija verzija koja bi trebalo da raspolaže sa 280 konja. Cena bi trebalo da ostane nepromenjena u odnosu na model pre redizajna.re

PREDNJI KRAJ „OKTAVIJE“

KRASE DVOSTRUKA SVETLA SADA

MOGU DA SE PORUČE

KOJA

SA LED TEHNOLOGIJOM

Kvalitetan i moderan kokpit, sa sistemima preuzetih iz skupljih modela „superba“

i „kodijaka“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.