Tinejdžeri veze nemaju o seksu

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Milovanović llll

Vukašin Grozdanović iz Omladine Jazasa kaže da je svaki treći srednjoškolac u Srbiji seksualno aktivan, a ispitanici su ocenjeni dvojkom o poznavanju kontracepcije i posledicama nezaštićenog seksa.

Možda su tinejdžerima pitanja i razgovori o seksu smešni i neprijatni, ali kako kaže Vukašin Grozdanović iz Omladine Jazasa, njihovo istraživanje pokazuje da je svaki treći srednjoškolac seksualno aktivan, a ispitani su ocenjeni dvojkom o poznavanju kontracepcije i posledicama nezaštićenog seksa.

PORAZNO - Po rečima učesnika, najveći broj mladih ljudi, pre svega tinejdžera, nije dovoljno seksualno edukovano. Posledica nedovoljnog znanja i upućenosti su sve češće maloletničke trudnoće, kao i polno prenosive bolesti.

Srbija prema razultatima prednjači u maloletničkim trudnoćama sa 16.000 zabeleženih slučajeva, a odmah iza nas su Rusija i Velika Britanija. Zanimljvo je da u Danskoj nije zabeležen nijedan slučaj maloletničke trudnoće zbog obaveznog seksualnog obrazovanja u školama.

Autorka “Knjige za devojke i njihove momke” ističe da je važno da roditelji učestvuju u razgovoru sa svojom decom.

- Nažalost, kod nas je još sramota da se o takvim stvarima priča sa roditeljima. Oni često znaju da kažu da su njihova deca i dalje mala, iako imaju 16 godina - kazala je Violeta Babić.

Dr Dušanka Dobanovački, urolog, ističe da su devojčice mnogo upućenije, s obzirom na to da se majkama obraćaju kada nastupi prvi menstrualni ciklus, a da s druge strane očevi ne razgovaraju sa svojim sinovima.

- Pa, znaš ti to, valjda si dosad čuo. Ovo nije način da se razgovara sa sinom jer oni u ocu vide muškog ideala i upravo zbog toga on mora biti reprezentativan primer i kako da se ponašaju i kako da se čuvaju kad stupe u seksualne odnose - objašnjava Dobanovački.

Po rečima Natalije Ivković, edukator zdravsvetnog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, trećina maloletnika u Srbiji stupa u seksualne odnose, a svaki četvrti tinejdžer ima polno prenosivu bolest.

- Smatra se da ste sa 15 godina adekvatno odrasli i zreli da biste bili spremni za seksualni odnos, ali kod svakoga je drugačije i nema potrebe da silite sebe ako ne osećate da je došlo pravo vreme, osoba i da znate dovoljno o seksu - dodaje Ivkovićeva.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.