954 Srbina tražila pasoš prve svemirske države

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - A. Latas llll

Prva svemirska država Asgardija nije stara ni mesec dana, a srpska dijaspora tamo broji već skoro 1.000 stanovnika! Dr Igor Ašurbejli, ruski naučnik i svemirski stručnjak, 12. oktobra u Parizu obelodanio je osnivanje prve svemirske nacije.

VANZEMALJCI - Asgardija je dobila već pola miliona zahteva za državljanstvo, a iz naše zemlje stigla su zasad tačno 954, što nas stavlja na 57. mesto od 233 zemlje iz koje su stigli zahtevi.

Najviše vanzemaljaca imaju Kinezi sa 140.000, drugi su Amerikanci sa 55.000, a treći Turci sa 44.000. Sledeće godine ovaj naučnik planira da iz svog džepa finansira slanje prvog satelita u svemir koji će predstavljati teritoriju ove zemlje, a koja za početak neće biti naseljena ljudima.

Trenutno Asgardijci učestvuju u konkursu za izbor državne zastave i himne, a upis novih građana ovog momenta je zaustavljen zbog preopterećenja omalenog državnog aparata. Iako deluje kao potpuno luda ideja, Ašurbejli ima dovoljno novca da sam pokrene ovu svemirsku državu, a oko sebe je okupio i priličan broj eminentnih svetskih naučnika, sada i Asgardijaca.

- Svetu preti opasnost od neregulisane eksploatacije svemira. Ključna ideja Asgardije je mir u svemiru i pokušaj sprečavanja da se zemaljski sukobi prebace u svemir. Asgardija je jedinstvena s filozofskog aspekta jer je naš cilj služiti čitavom čovečanstvu, bez obzira na lično bogatstvo pojedinca i prosperitet zemlje u kojoj se rodio - objasnio je Ašurbejli prlikom osnivanja nove nacije.

U manifestu prve vanzemaljske nacije stoji da zakoni koji se tiču svemira ne smeju postati zakoni džungle, te da se resursi u svemiru moraju zaštititi jer pripadaju svakom od nas. On je najavio i da nova nacija, koja već ima formiranu vladu sa 11 ministarstava, planira da u budućnosti zatraži prijem u članstvo Ujedinjenih nacija.

Vesti o lansiranju prvog u nizu od nekoliko satelita Asgardije, kao i osnivanju ambasada, biće objavljene sutra. Naziv države i nacije dolazi iz nordijske mitologije, gde Asgard predstavlja grad u nebesima, odnosno zemlju bogova. Ašurbejli je dobitnik Uneskove medalje za doprinos u razvoju nauke i nanotehnologije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.