Fotograf iz Čačka pokorio planetu!

Čačanin Martin Stamenković (16), učenik drugog razreda Ugostiteljsko-prehrambene škole i član Foto-kino kluba ”Čačak”, osvojio je zlatnu medalju u kategoriji umetničkih fotografa do 16 godina na Svetskoj izložbi mladih autora u Luksemburgu.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - V. Nikitović

Čačanin Martin Stamenković (16) osvojio je zlatnu medalju (na slici pobednički rad) u kategoriji umetničkih fotografa do 16 godina na Svetskoj izložbi mladih autora u Luksemburgu.

MAJSTOR - To je jedna od mojih starijih fotografija i jedan od prvih portreta. Rođenog brata slikao sam telefonom. Bilo je veoma hladno, spontano sam ga uhvatio - priča Martin.

Kako kaže, uopšte nije verovao ni da će proći konkurs Međunarodne asocijacije umetničkih fotografa (FIAP) zbog velikog broja prijavljenih autora iz čitavog sveta.

- Tek mi nije padalo na pamet da bih mogao da osvojim prvu nagradu. Nisam mogao da verujem kada sam čuo da sam pobedio, a ni moji roditelji. Tata je čak zaplakao - otkriva talentovani mladić.

Njegovo interesovanje za fotografiju počelo je u proleće 2013, kada je počela da cveta japanska trešnja. Martin je telefonom počeo da fotografiše rascvetalu krošnju. Ozbiljan fotoaparat dobio je tek prošlog proleća, za šta je najzaslužnija njegova baka.

- Roditelji su želeli da se uvere da se u mom slučaju ne radi o nekoj prolaznoj fazi. Baka me je razumela i ubrzala stvari - kaže on kroz osmeh.

Danas Martin uglavnom radi portrete.

- Privlači me sve što je ekstravagantno i čudno. Nešto što bi nekome možda bilo ružno i morbidno, meni je zanimljivo. Volim da fotografišem ljude neobičnog izgleda. Pegave, riđe, one koji se pojavom izdvajaju. Postoji nekoliko devojaka koje imaju “englesku facu”, plave kristalne oči, pa su mi one modeli - navodi Martin.

On svoje fotografije predstavlja na Instagramu, pod imenom @_artsstation_, gde ima već 10.700 pratilaca.

Martin pohađa drugi razred srednje škole. Posebno ističe profesorku Anetu Petrović, koja mu je, kako kaže, puno puta izašla u susret i pružala mu bezrezervnu podršku.

- Voleo bih da se bavim modnom fotografijom i da studiram u inostranstvu. Ne vidim perspektivu ovde. Volim našu tradiciju, volim ovu zemlju, ali ne volim mentalitet našeg naroda. Smeta mi što su monotoni, gledaju tuđe živote, raduju se tuđoj nesreći više nego svojoj sreći - zaključuje mladi umetnik.

MARTIN STAMENKOVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.