60 godina Ateljea 212 uz rokenrol rekvijem

Premijerom komada Milene Marković „Deca radosti“u režiji Snežane Trišić, Atelje 212 u subotu je proslavio 60 godina rada.

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ -

JUBILEJ - Proslavi jubileja prisustvovao je ceo ansambl pozorišta, mnogi penzionisani glumci tog teatra i brojne ličnosti iz javnog života. Publika je gromkim aplauzom pozdravila ansambl i autorku „Dece radosti“.

„Deca radosti“, svojevrsni rokenrol rekvijem, prati prelomne tačke od rođenja petoro mladih do njihove smrti od heroina, a kroz čije živote se prelamaju rokenrol u Srbiji, raspad Jugoslavije, ratovi devedesetih...

Atelje 212 počeo je život pre 60 godina premijernim izvođenjem Geteovog „Fausta“u režiji Mire Trailović. Na sceni su te večeri bili Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić i Ljubiša Jovanović, a u publici je bilo mesta za 212 gledalaca. Pojava Ateljea 212, osnovanog kao mesto za novu avangardnu dramu, bila je prekretnica u pozorišnom životu ovog dela Evrope. Tu je, na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova, 1967. nastao festival Bitef. Atelje 212 je bilo prvo pozorište u istočnoj Evropi koje je igralo Beketov komad „Čekajući Godoa“(1956), a veliki uspeh te predstave otvorio je vrata nizu drugih avangardnih drama i autora. Tokom 60 godina, Atelje 212 je kroz svoje predstave, pisce i reditelje, a naročito kroz svoje velike glumce, izrastao u jedno od najznačajnijih pozorišta s ovih prostora.

- Mislim da to nije moglo veštački da se stvori, to se stvorilo ozbiljnim vrednostima, i naša dužnost danas je da te vrednosti sačuvamo. Svi koji žive i rade ovde pokušavaju da dosegnu koliko je moguće te nevidljive plafone koji svake noći izmiču, te ih je sve teže dohvatiti - rekao je Branimir Brstina, aktuelni upravnik tog teatra.

GORICA POPOVIĆ PREMIJERA "DECE RADOSTI": KATARINA ŽUTIĆ

MILICA TRIFUNOVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.