Počela operacija "Slavija"

Izmeštanjem spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića juče je zvanično počela rekonstrukcija Trga Slavija, a prvi deo radova obuhvatiće izgradnju nove fontane.

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ -

KONAČNO – Fontana će imati prečnik 32 metra, sa mlazom do 16 metara visine. Imaće posebne softvere za smanjivanje i povećavanje mlaza, u skladu sa muzikom ili brzinom vetra. Radovi će trajati 155 dana i neće se stati ni tokom zime. Na proleće počinje rekonstrukcija kolovoza - istakao je gradski menadžer Goran Vesić i dodao da će izgradnja fontane početi u narednih desetak dana.

Tokom radova na fontani neće biti obustavljanja saobraćaja, a kada krenu radovi na kolovozu, napravljena je posebna organizacija saobraćaja kako bi se on odvijao što tečnije.

- Na Slaviji više neće biti autobuskih stanica i pešački prelazi će biti udaljeni od pedeset do sto metara od trga. Slavija će biti znatno protočnija jer preko nje dnevno prelazi čak 70.000 vozila - rekao je Vesić.

Posmrtni ostaci jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti 20. veka, koji je poginuo kao oficir Vojske Kraljevine Srbije u Kolubarskoj bici, uz sve državne i vojne počasti biće pohranjeni u Aleji velikana.

- Sklanja se ploča po ploča i svaka je snimljena i popisana, posle čega će biti potpuno restaurirana. Do kraja sledeće godine, spomenik će biti postavljen na predviđenoj lokaciji između ovog trga i Ulice kralja Milutina, na sredini budućeg parka. Na taj način spomeniku će moći da se priđe i da se na dostojan način oda počast Dimitriju Tucoviću - naglasio je Vesić.

Dragan Baltovski, direktor “Pogrebnih usluga”, čije su ekipe angažovane na ovom poslu, precizirao je da se posmrtni ostaci Tucovića nalaze tačno ispred spomenika, prema nacrtu iz 1949. kada su oni i preneti na trg.

- Mesto u Aleji velikana na Novom groblju biće znatno primerenije rešenje jer su tamo sahranjene brojne znamenite ličnosti koje su omogućavale državni i svaki drugi razvoj Srbije - naglasio je Baltovski.

Posmrtni

ostaci Dimitrija Tucovića uz državne počasti biće pohranjeni

u Aleji velikana

Tokom radova na fontani neće biti obustavljanja saobraćaja, a kada krenu radovi na kolovozu (na proleće), biće napravljena posebna organizacija saobraćaja

DANA RADOVI ĆE TRAJATI 155 ZIME I NEĆE STATI NI TOKOM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.