Žig kvaliteta: Made in Serbia

24 Sata (Serbia) - - VESTI - N. Latković

Domaći proizvodi koji su napravljeni isključivo od sirovina iz Srbije i u odnosu na konkurenciju imaju viši kvalitet uskoro će dobiti posebnu oznaku na svojim ambalažama - “srpski kvalitet”.

GARANCIJA - Vlada Srbije pre nekoliko dana usvojila je uredbu, zahvaljujući kojoj će trgovci u radnjama moći da postave posebne rafove sa proizvodima koji imaju žig “srpski kvalitet”. To je ujedno i prvi put da se na ovakav način označavaju domaći proizvodi, a najveći dobitnici trebalo bi da budu potrošači koji će dobiti garanciju da je roba vrhunskih svojstava.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za “Blic” da će uvođenjem nove oznake na dobitku biti građani Srbije koji kupuju domaću robu jer će im se po prvi put garantovati njen kvalitet.

- Potrošači se ovde uglavnom opredeljuju na osnovu cene i kvaliteta, a jedan od kriterijuma je i da li je taj proizvod proizveden u Srbiji. Siguran sam da naša poljoprivredna proizvodnja može da bude konkurentna najvećim evropskim proizvođačima hrane. To je sektor koji konstantno ostvaruje najveći suficit u razmeni sa svetom - navodi Ljajić.

Oznaku “srpski kvalitet” moći će da nose proizvodi namenjeni isključivo za ishranu ljudi koji su upakovani, deklarisani i označeni. Radi se pre svega o namirnicima iz sektora proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda. Ovaj žig neće moći da se postavi na jaka alkoholna pića, vina i aromatizovane proizvode od vina.

Proizvođači koji žele da dobiju ovakav žig moraće zahtevom da se obrate Ministarstvu poljoprivrede, koje će ubrzo tim povodom obrazovati stručnu komisiju. Ona će ocenjivati posebna svojstva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i utvrđivati ispunjenost uslova za korišćenje oznake “srpski kvalitet”. Komisija će biti sastavljena od predstavnika Ministarstva, predstavnika poljoprivredne i prehrambene struke i asocijacije proizvođača, koji neće moći da učestvuju u donošenju odluke. Konačnu odluku o dodeljivanju žiga posebnog kvaliteta donosiće ministar, ali na predlog stručne komisije.

Spisak sa prvim korisnicima ove oznake biće objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Ako se u međuvremenu utvrdi da neki od njih prestanu da ispunjavaju predviđene uslove, nadležni ministar donosi odluku o prestanku prava korišćenja žiga.

OVAKO ĆE IZGLEDATI ŽIG

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.