Misterija kovčega Dimitrija Tucovića

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - D. Katanić

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića premešteni su sa Slavije u depo Novog groblja i pod budnim su okom radnika “Pogrebnih usluga”, iako se spekuliše šta čuva metalni kovčeg koji je izvađen ispod biste na Trgu Slavija.

POČINAK - Još pre deceniju u javnosti su se pojavile spekulacije da navodno tim stručnjaka, ispitujući zemljište geološkim aparatima, nije detektovao kovčeg. Čak se sumnjalo da su zemne ostatke odnele podzemne vode, ali i da uopšte nisu tu sahranjeni.

Međutim, misterizoni sanduk ugledao je svetlost dana u nedelju kada je uklonjena bista i ploče za početak radova na izgradnji fontane na Trgu Slavije. Kovčeg sa posmrtnim ostacima Tucovića bio je dimenzija svega 60x30x30 centimetara i čvrsto je zabravljen. Sada se trenutno čuva pod video-nadzorom u depou Novog groblja do i zvanične sahrane u Aleji velikana. Međutim, misterija još nije rešena jer niko nije otvorio kovčeg.

- Pripremni radovi su završeni, završava se granitna obloga i posle toga treba još jednom da se okreči. To će sve biti gotovo za dan ili dva, nakon čega ostaje da državni organi odrede tačan datum sahrane posmrtnih ostataka. U pitanju je državna sahrana kojoj će verovatno prisustvovati predsednik države i ministri - objašnjava Dragan Baltovski, direktor “Pogrebnih usluga”.

Večiti mir vođa i teoretičar socijalističkog pokreta u Srbiji pronaći će kraj groba Miloša Vasića, generala sa Kajmakčalana i generala treće armije na Solunskom frontu. Nedaleko se nalazi i grob Nikole Pašića, Petra Kočića, Serdar Janka Vukotića, Petra Bojovića, Živojina Mišića...

Pored granitne ploče, na grobu Tucovića biće postavljena replika biste koja se nalazila na Slaviji, samo manja, koja će umesto u bronzi biti napravljena od granita. Stara bista biće izmeštena na plato ispred Narodna banke Srbije.

Od 1914. godine, kada je poginuo na Kolubarskoj bici, posmrtni ostaci Tucovića su šest puta premeštani.

DRAGAN BALTOVSKI

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Tucovića je dimenzija svega 60x30x30 centimetara i čvrsto je zabravljen

Humka Dimitrija Tucovića (1881 - 1914) u Aleji velikana nalaziće se uz grob Miloša Vasića, generala treće armije

na Solunskom frontu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.