“Đubre sećanja” na Lalićevim portretima

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - A. Kalaba

„Memorābilia“na latinskom označava stvari vredne sećanja, a koja sećanja bira umetnik Vladimir Lalić, videćemo na istoimenoj izložbi akvarela koja će od danas do 26. novembra biti priređena u novootvorenoj galeriji „Art for all“(Kralja Petra 4).

IZLOŽBA - Ovi radovi, koje sam započeo u Beogradu, a završio u Parizu, predstavljaju sociološku kritiku iskazanu introspektivnim kopanjem po onom što je naučeno i stečeno. Nastojim da stvorim nekakvu sopstvenu mitologiju koristeći sve đubre sveta, savremenog, minulog ili unutrašnjeg - navodi Lalić.

Izložbu čini kolekcija od 18 radova, apstraktnih portreta ili, kako su ih kritičari opisali - alegorijskih maski.

- Vladimir Lalić slika fantazmagorične ikone nove socijalne svesti generacija koje ne pristaju na priču o boljoj budućnosti... Za osnovu svojih dela uzima slike iz prošlosti, ali ih preobražava pomoću svoje unutarnje vizije i nemira uz uznemirujući i užasavajući utisak. Ostajući dosledan u svom opredeljenju da juče i danas beleži vreme za sutra, slikar se drži svoje duhovne niti, tvrdo i neumorno nudeći nam na svojim slikama ogledalo jednog vremena, istinito i neponovljivo napisala je o kolekciji „Memorabilia“Mina Glogovac, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Ovi neobični likovi rađaju se u digitalnim kolažima, koje umetnik posle prevodi u akvarele.

- Kreiranje digitalnih kolaža je jako brz proces, dopušta podsvesti da ispliva, a posle, u izvođenju akvarela, razmišljam samo o likovnosti, nikako o narativu. Zato likovi na mojim slikama deluju kao šahovske figure, kao da nemaju svoju volju, već neko upravlja njima. Ima tu dosta segmenata iz moje prošlosti - na slici “Dete i guska”, na primer, ta guska je veza s mojim detinjstvom, kao i sam prostor, sa školskom tablom. Međutim, ima i dosta kolektivnog sećanja, asocijacija na neke moje heroje kao što su Velaskez, Rembrant, El Greko... Od njih čupam segmente i dajem im novi kontekst. Takođe, uvek nose i određenu sociološku kritiku - objašnjava Lalić.

Interesantna činjenica je da se umetnički izraz Vladimira Lalića ne zadržava na slikarstvu - on već 10 godina predvodi bend Organised Chaos, četiri godine je član hora Viva vox, a kao solista nastupa u postavci opere Ljubavni napitak, kao i u mjuziklima Rebeka i Jadnici u beogradskom Madlenianumu.

DETE I GUSKA

KOLEKCIONAR

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.