U vrtoglavici Autokomande

Na kompase, satelite, mape i znakove možete da zaboravite ako se kao putnik gradskog prevoza zaputite na neko od stajališta Autokomande. Ova urbana džungla broji čak 25 stanica, gomilu stepenica, prolaza, mostova i prečica, a putevi kojima vijugaju autobu

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - Beljan M.

PREVOZ - Zato, ako uspete da se snađete na čvoru Autokomande, koji se proteže od Veterinarskog fakulteta do Banjičke šume, položili ste test iskusnog poznavaoca beogradskog saobraćaja.

TRAMVAJI

Linije 9, 10 i 14 prolaze posebnim putem i imaju pet stanica - dve zasebne kod Veterinarskog fakulteta (Franše d’Eperea): jedna ka Slaviji i druga ka Banjici, zatim stanicu kod Zvečanske koja je samo u smeru ka Banjici i za svaki smer po jednu na početku Ulice vojvode Stepe. Kroz kružni tok mogu da prođu poprečno ili naokolo, zavisno od položaja skretnice, a ponekad na njemu mogu i da se okreću ako se dogodi havarija.

VOZOVI

Trasa BG voza na Autokomandi svodi se na nadvožnjake iznad autoputa koji povezuju dva tunela. Zato vagoni nisu toliko vidljivi u saobraćajnom vrtlogu petlje. Stanica je smeštena na samom početku vračarskog tunela, a postoji samo jedan ulaz kod Veterinarskog fakulteta. Međutim, prava je sreća potrebna da ga potrefite iz prve a da ne zalutate u podzemni prolaz. Da sve bude zamršenije, stanica se zove “Karađorđev park” iako izlaz vodi pravo na stanicu tramvaja “Franše d’Eperea”.

LINIJE 30 I 31

Ove linije nezgodne su jer u smeru ka Voždovcu preskaču stanicu kod Veterinarskog fakulteta, koja je inače zajednička za sve ostale linije koje tuda prolaze. Taj izuzetak ne važi i za suprotan smer, ka Slaviji. Stanica ka Konjarniku je tek pred ulazak u Ustaničku ulicu, nedaleko od podzemnog prolaza ka Južnom bulevaru. Preko puta se nalaze dve stanice na malom rastojanju, u smeru ka Slaviji. Osim dve stanice na autoputu (za svaki smer po jedna), postoje i dve na Južnom bulevaru, malo udaljene ali ipak u zoni Autokomande.

LINIJA 36

Ova jednosmerna kružna linija, koja kroz Autokomandu prolazi na putu od Prokopa do Slavije, staje kod Veterinarskog fakulteta, a prethodno i kod kružnog toka. Međutim, ta stanica je skrivena u Ulici doktora Milutina Ivkovića, pored stadiona Partizana. Zanimljivo je da preko puta postoji još jedna stanica, na čijoj tabli nije ispisan nijedan broj! Pošto je linija 36 jednosmerna i jedina u ovoj ulici, na toj “blanko” stanici u smeru ka Prokopu zaista ne staje nijedan autobus. Višak nije na odmet. Sestrinske linije 17 i 18 koje povezuju Zemun i Voždovac vrhunac svoje zamršenosti pokazuju baš na ovom mestu. U jednom delu petlje možete videti autobus na liniji 17 kako ide paralelno sa drugim na liniji 18, ali zapravo vozi u suprotnom smeru - dok 17 ide ka Voždovcu, 18 ga prestiže i ubrzo obrće prema Zemunu. Najsigurnije je da ove autobuse čekate na autoputu, gde su smerovi logični i postoji po jedna zajednička stanica za svaki smer. Problem sa linijon 17 je neobična trasa, jer ka Konjarniku od Autokomande produžava Ustaničkom ulicom, a u suprotnom smeru vozi autoputem. Linija 18 ima drugu boljku, i to u delu bližem kružnom toku: ako hoćete da siđete bliže Ulici vojvode Stepe, završićete podalje od nje u Ulici Triše Kaclerovića. U smeru ka Zemunu stanica je znatno bliže Ulici vojvode Stepe.

LINIJE 42, 59 I 78

Ove linije imaju stanice kod Veterinarskog fakulteta, za svaki smer po jednu, a potom sa druge strane autoputa staju tek u Ljutice Bogdana. Tu postoje dve stanice, pomalo ušuškane od vreve Autokomande.

PRIGRADSKE LINIJE

Autokomanda je i čvorište mnoštva prigradskih linija, a njihove brojeve teško da bi iko mogao da izdeklamuje bez pogleda na poduži spisak. Na stanicama one nisu označene, ali se zna da “Lastini” autobusi ka Sopotu i Mladenovcu koji idu preko Avale staju na Bulevaru oslobođenja, zajedno sa linijama 47 i 48 (u jednom smeru zajedničko stajalište, u drugom zasebno), dok one koje idu autoputem imaju posebno stajalište do kojeg je moguće doći stepeništem ili krivudavim putem koji vodi ispod konstrukcija nadvožnjaka. U smeru ka centru ove linije staju zajedno sa linijama 17, 18, 46 i 55.

LINIJE 46 I 55

LINIJE 17 I 18

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.