16 + : Voćem udrite na viruse

Skok temperature, koji nas već od petka očekuje za skoro 10 stepeni, pogodovaće brzom širenju virusa, ali i pojavi gripa. Zbog toga lekari savetuju poseban oprez, jer će u danima vikenda temperatura ići i do 16 tepeni Celzijusa.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - S. Todorović

INFEKCIJA - Može se očekivati povećan broj obolelih od virusa, respiratornih i kombinovanih infekcija, a naročito kod male dece.

- Vremenske oscilacije stvaraju pogodno tlo za povećanje broja respiratornih infekcija i širenje virusa. S obzirom na to da toplo vreme neće trajati dugo, i da nas ponovo očekuje zahlađenje, imaćemo još jedan talas bržeg širenja infekcija - upozorava epidemiolog prof. dr Bratislav Tiodorović.

On objašnjava da nas očekuje širenje ne samo respiratornih, već i koksaki virusa, ali i kombinovanih infekcija. Može se očekivati i pojava noro virusa, pogotovo kod dece koja mogu zbog toga da povraćaju, imaju retke stolice, mučnine.

- Prvi savet je da se redovno peru ruke, jer to znatno smanjuje šansu da se unesu štetni bacili u telo. Prehlade i grip najlakše se šire dodirom. Treba držiti ruke što dalje od očiju, nosa i usta. Isto tako, treba iskoristiti još lepog vremena, koje se najavljuje, i šetati na svežem vazduhu. Takođe, unos svežeg voća i povrća podiže imunitet i zato, budući da ga još ima u svežem stanju, treba ga iskoristiti što je više moguće. Tu je i zimnica, koju ne treba izbegavati - kaže Tiodorović.

On dodaje da kod prohlada i virusa ne treba koristiti antibiotike.

- Mnogi ljudi kod nas i dalje lako posežu za antibioticima i piju ih kao bombone, što stvara rezistenciju na te lekove - naveo je Tiodorović.

Antibiotike nikako ne treba uzimati na svoju ruku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.