Od 1. januara skuplja putarina, kafa...

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

Građane Srbije od januara sledeće godine čeka još jedan talas poskupljenja, a novim cenama najviše će biti pogođeni vozači, konzumenti kafe, alkoholnih pića i cigareta.

CENE - Nakon nedavnog poskupljenja goriva, vozače u Srbiji čeka novi udar na novčanik. Gotovo je izvesno da će od Nove godine poskupeti putarine na autoputevima, i to za bar 10 odsto. Da je takva odluka veoma blizu, potvrdio je i v. d. direktora JP “Putevi Srbije”

Zoran Dobrnjak.

Putarina

- Očekujem takvu odluku Vlade. To će biti prvo povećanje putarina posle devet godina - rekao je Drobnjak.

Putari već dugo insistiraju na rastu cena, a do toga će doći i zbog zahteva EU da se više ulaže u infrastrukturu. Prema cenovniku koji su “Putevi Srbije” predložili Vladi, putarina za deonicu Beograd - Niš će sa sadašnjih 730 skočiti na 800 dinara. Korišćenje puta Beograd - Šid umesto dosadašnjih 340 plaćaće se 370, a za deonicu Beograd

320 dinara.

Alkohol, kafa i cigarete

Zbog zahteva iz EU, biće povećane i akcize na domaća žestoka pića i cigarete, a u Ministarstvu finansija već je formirana radna grupa koja treba da pripremi novi zakon kojim bi se naša akcizna politika uskladila sa standardima EU.

Ukoliko se budemo dosledno držali uputstava Brisela, dažbine za domaću rakiju i viski morale bi da budu iste, odnosno naša žestina moraće da poskupi za 192 dinara po

- Subotica putarina će sa 290 biti uvećana na

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.